FOTO/ SVEČANO OTVOREN 'KRONE' NA ILIDŽI

Sarajevo dobilo još jedan luksuzan hotel: Nekad su tu posljednje trenutke proveli Sophia i Franz Ferdinand...

Biznis Klub19.03.16, 19:21h

Sarajevo dobilo još jedan luksuzan hotel: Nekad su tu posljednje trenutke proveli Sophia i Franz Ferdinand...
Hotel Krone, renovirana zgrada izgrađena početkom prošloga vijeka, davne 1907. godine, nalazi se na samom ulazu u aleju kestenova

 

U Sarajevu je sinoć uz prisustvo velikog broja zvanica iz privrednog, javnog i kulturnog života otvoren hotel Krone (Kruna).


Nalazi se u najljepšem dijelu Sarajeva, mjestu koje je liječilo svojim čudotvornim izvorima, zbog kojih je i dobilo ime Ilidža, što bi u prijevodu sa turskog značilo lijek ili ono što čovjeku daje zdravlje.


Hotel Krone, renovirana zgrada izgrađena početkom prošloga vijeka, davne 1907. godine, nalazi se na samom ulazu u aleju kestenova.


Krone je priča o ljepoti i ljubavi, dom za putnika namjernika u dijelu svijeta koji spaja Istok i Zapad i mjesto gdje se najintenzivnije osjeća miris Bosne.


Opremljen je elegantnim namještajem klasičnog, a u isto vrijeme i modernog dizajna, dok zidove hotela krase fotografije starih razglednica Ilidže i Sarajeva u koje su utkane priče o zaboravljenom vremenu i njenim ljudima.


Jedna od njih je i priča o Sophie i Franzu, koji su svoje posljednje trenutke proveli šetajući parkom koji okružuje hotel. Njihovo ubistvo na ulici Sarajeva značilo je i početak Prvog svjetskog rata.


Hotel Krone pripada kulturnoj baštini zemlje i raspolaže sa 26 smještajnih jedinica, od čega je 12 elegance i šest luxury soba, tri suita i pet apartmana.


Gostima je na raspolaganju i privatni spa centar Aqua S..., napravljen u stilu starih rimskih kupatila po kojima je Ilidža bila poznata u vrijeme kada je bila dio Rimskog carstva.


Hotel se nalazi u neposrednoj blizini termalnih izvora, najvećeg zabavnog parka na vodi, kao i svjetski poznatog ratnog 'Tunela spasa', koji je tokom posljednjeg rata bio prokopan ispod aerodroma.


Centar Sarajeva udaljen je 15 minuta vožnje od hotela, olimpijske planine Igman i Bjelašnica 20, dok do aerodroma gostima treba tek pet minuta vožnje.


Cijeli hotel je prilikom uređenja vrlo pažljivo tematski koncipiran, pa se četvrti sprat/potkrovlje zove Bosanska baština/Bosnian Heritage. Tu se nalaze apartmani Sophie, Ilice, Bosnian Queen Katarina te apartmani Roman Bridge i Iliris.


Na nižim spratovima smještene su ružičaste, ljubičaste, plave i zelene sobe za pušače i nepušače.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook