spriječite neugodne bolesti

Vaša vagina zaslužuje samo najbolje, ali, da li se ispravno brinete o njoj?

ŽENA iN18.03.16, 20:37h

Vaša vagina zaslužuje samo najbolje, ali, da li se ispravno brinete o njoj?
Redovito odlazite na ginekološki pregled. Ginekološki pregled trebalo bi obavljati najmanje jednom godišnje

 

Ako sa sigurnošću možete reći da radite sve s ovog popisa, onda tamo dolje ne b trebalo biti baš nikakvih problema.


1. Prakticirajte siguran seks. Unatoč širokom broju kontracepcije, za siguran seks bez opasnosti od spolno prenosivih bolesti i dalje je najbolje koristiti kondom. 

 

2. Koristite lubrikant ako vam nedostaje prirodne vlažnosti. Korištenje lubrikanta je uobičajeno i poželjno – posebno onda kad vaša vagina sama nije dovoljno vlažna. Penetracija bez lubrikacije može ozbiljno iritirati i oštetiti osjetljivu kožu intimnog područja. Osim toga, seks „na suho“ je bolan i iznimno neugodan! Pobrinite se koristiti lubrikant na bazi vode kako ne biste oštetili kondom.

 

3. Analni i vaginalni seks ne prakticirajte s istim kondomom! Vaš je anus prepun štetnih bakterija koje mogu ozbiljno naštetiti vašoj vagini.

 

4. Pazite na prehranu. Jogurt potiče razvoj dobrih bakterija u vašoj vagini, a one se brinu za sprječavanje gljivičnih infekcija. S druge strane, patite li od nedostatka vlažnosti, konzumirajte hranu na bazi soje poput sojinog mlijeka i tofua budući da sadrže prirodnu zamjenu za estrogen koja djeluje na vaše hormone.

 

5. Koristite sapun za intimnu njegu. Vaša se vagina čisti sama i uglavnom je za potpuno pranje dovoljna isključivo topla voda. Ipak, ako preferirate neku vrstu sapuna, pobrinite se da to bude sapun za intimnu njegu. Ipak, nakon pranja dobro isperite.

 

6. Nosite pamučno donje rublje. Vaša vagina mora ostati čista i suha kako bi se spriječio razvoj bakterija i infekcija. To najlakše možete učiniti tako da nosite pamučne gaćice budući da one upijaju vlagu i olakšavaju disanje kože.

 

7. Brinite o ličnoj higijeni. Obrišite se počevši od naprijed prema iza nakon velike nužde – nikako ne u suprotnom smjeru! Redovito mijenjajte uloške i/ili tampone.Vlažnu ili mokru odjeću nakon tjelovježbe presvucite odmah nakon treninga.

 

8. Redovito odlazite na ginekološki pregled. Ginekološki pregled trebalo bi obavljati najmanje jednom godišnje. Tako ćete biti sigurni da je vaša vagina zdrava i na vrijeme reagirati ako se pojavi problem.

 

(Cosmopolitan, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook