KAKO BITI MOĆNA POLITIČARKA U BIH

Pismo Borjani Krišto: Zašto se ne borite za ravnopravnost bh. žena u vlasti, kao što se borite protiv majorizacije Hrvata?!

ŽENA iN17.03.16, 12:35h

Pismo Borjani Krišto: Zašto se ne borite za ravnopravnost bh. žena u vlasti, kao što se borite protiv majorizacije Hrvata?!
Htjeli Vi to ili ne, isto kao što ste rođena Hrvatica, tako ste i rođena žena. I isto kao što se zalažete protiv majorizacije Hrvata, dio Vašeg portforlia bi trebao da uključuje i borbu protiv majorizacije i za ravnopravnost žena u mehanizmima vlasti!

 

nerina-cevra

Piše: Nerina ČEVRA (Autorica je direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH i vodi program promovisanja žena u politici, s posebnim fokusom na lokalne izbore 2016. Doktor je prava sa American University Washington College of Law)


Ovo moram napisati, kao žena, kao neko ko vjeruje u vladavinu prava i u to da mi možemo i imamo odgovornost da ovo društvo napravimo onakvim gdje će svi imati fer plej pri političkom učešću, pogotovo u odlukama koje se tiču njihovih života. Zato, oprostite na dužini, ali ponijelo me...


Gospođa Krišto, predstavnica HDZ BiH u IRRG o izbornom zakonu je na, kako je opisano, veoma ljudski i logičan način, izložila svoj stav da obavezno pozicioniranje žena na listama u našem sistemu sa preferencijalnim glasovima, nema efekta, i da vrijeđa žene jer onda muškarci ih zaobilaze kada glasaju za klubove (gdje bi takođe 40% kvota trebala biti primijenjena zakonski). Ustvari, po mišljenju gđe Krišto, čitav sistem kvota vrijeđa žene, jer je do žena da se promovišu, i do političkih subjekata, a ne da žene budu izabrane zbog kvote ili mjesta na listi.


Juče je bila još jedna sjednica ove IRRG koja je razmatrala da li i kako promijeniti sadašnji tekst da bi izbori 2016. prošli bez problema (ili se uopšte desili, što je slučaj sa Mostarom). Na sjednici je usvojen i amandman da bude jedna žena u prva tri mjesta na listama, a ostatak 40% bez obaveznih pozicija...

 

Kad je mali broj žena u politici, u našem društvu se širi vjerovanje da žene jednostavno nisu za politike, što odvraća od politike čak i one žene koje su se mislile uključiti u nju


U slučaju da se neko od vas nađe u blizini gđe Krišto bilo kada, mislim da je važno da artikuliramo par stvari koje možda nije uzela u obzir, a koje bi, nadam se, imale uticaj na njen stav po pitanju kvota i šta su one namijenjene da znače za žene u politici.


Evo samo nekoliko stvari koje mislim da nije uzela u obzir pri njenom, u svakom slučaju, na prvi pogled razumnom prijedlogu:


Gospođo Krišto, kao što ste i sami svjedok, naš izborni sistem je "namješten" protiv žena. Nemamo fer plej za žene kandidatkinje. One nemaju adekvatnu podršku od stranaka kao što kažete, onda glasači ne glasaju za njih, pa nisu izabrane. Kad je mali broj žena u politici, u našem društvu se širi vjerovanje da žene jednostavno nisu za politike, što odvraća od politike čak i one žene koje su se mislile uključiti u nju. Tako da stranke ostaju bez kvalitetnih kandidatkinja, što onda, po stranačkim izjavama, bude argument protiv kvota.


Jer, kad nemamo kvalitetnih kandidatkinja, kad žene stvarno nisu za politiku, zašto nas tjerate na neki procenat, arbitrarni, koji će nažalost biti popunjen nekvalitetnim ženama samo zato što su one žene. Pa se onda žene u strankama jave i kažu - zašto da budemo izabrane radi nekih arbitrarnih razloga, ili samo zato što smo žene, mi smo dovoljno jake i kvalitetne da se same probijemo? Onda pokoja prođe na izborima i većinom se izgubi u močvari "muške" politike sa ciljem da bi, ironično ali razumljivo, opstala. Ona koja se ne utopi, bude ozloglašena vještica ili proglašena većim muškarcem od muškaraca iz iste institucije.

 

Zašto da budemo izabrane radi nekih arbitrarnih razloga, ili samo zato što smo žene, mi smo dovoljno jake i kvalitetne da se same probijemo?


A naravno, glavni rezultat je da nas je opet malo prošlo, pa nastavljamo našu nevidljivost, što među kolegama muškarcima, a i, što je pogubnije, među potencijalnim glasačima.


Amerikanci imaju jednu izreku - If it ain't broke, why fix it? Oni koji nemaju probleme sa onim kako se odvijaju stvari, nikad ih neće promijeniti.


Situacija se može promijeniti samo od strane onih za koje sistem jeste slomljen. U ovom slučaju, za najveću majoriziranu grupu u BiH - žene.


Da bismo došli do bilo kakve promjene, da bismo mogli napraviti okolnosti izbornog procesa koje će biti fer plej, prvi neophodan korak je da nas bude više na svim nivoima vlasti. Da budemo vidljive, da budemo kompetentne, da budemo radine i solidarne, da opravdamo svoje učešće i povjerenje glasača. Kao što bi SVAKI predstavnik u vlasti trebao da se ponaša da bi zadržao povjerenje glasača.


Koliko god se to na prvi pogled možda činilo passe, u slučajevima neravnopravnosti, kao što je to BiH, solidarnost onih neravnopravnih je neophodna, ma kako god to zvučalo.


Samim tim neophodno je, gđo Krišto, da vi predstavljate i žene kao dio vaše platforme. Htjeli Vi to ili ne, isto kao što ste rođena Hrvatica, tako ste i rođena žena. I isto kao što se zalažete protiv majorizacije Hrvata, u čemu Vas podržavam, za sada bi dio Vašeg portforlia, nažalost, trebao da uključuje i borbu protiv majorizacije i za ravnopravnost žena u mehanizmima vlasti.

 

Situacija se može promijeniti samo od strane onih za koje sistem jeste slomljen. U ovom slučaju, za najveću majoriziranu grupu u BiH - žene


Sve dok ne budemo imali fer plej za sve kandidate na izborima, nećemo birati kvalitetne, nego one kandidate koje nam stranka najviše bude promovisala. A mi znamo da, barem do sada, to su nedovoljno bile žene. A Vi, gđo Krišto, takođe, po mom mišljenju, imate dužnost, kao žena u vrhu vodeće stranke u BiH, da radite na tome da svi, pa i Vaša stranka, ulože jednaku pažnju i resurse u kampanje žena kao i u kampanje muškaraca kandidata.


Možda ćete reći pa zašto ja, ne moram ja sve to dodatno raditi, ja ću se baviti energetikom ako hoću, ako sam za to stručna. I sa tim se slažem, sve ste u pravu, da se nalazimo u situaciji u kojoj su Vaša kolektivna prava kao žena da učestvujete podjednako u svim mehanizmima odlučivanja poštovana. Možemo opet povući analogiju sa statusom Hrvata. Da li ćete Vi, u svom državnom radu, bez obzira na dodatne tematike, ikada obustaviti Vašu borbu za ravnopravnost Hrvata u BiH? Osim kada budemo svi ravnopravni. Pa i žene.


Vidljivost, brojčana i vidljivost kroz inicijative i rad, je jedini način da se vremenom stvore uslovi za fer plej - kada ćemo građanima nuditi najbolje, žene, muškarce, svejedno. Zato i najvažniji razlog zašto se ne trebaju ukidati pozicije na listama:


POZICIJE NA LISTAMA POTPOMAŽU RAVNOPRAVNOST ŽENA - Pozicije na listama možda i jesu potrošen model, i nemaju toliko efekta kod direktnih glasova, kao što tvrdite gospođo Krišto. Ali te pozicije imaju ITEKAKO ZNAČAJAN efekat kod kompenzacionih mandata. A baš ti mandati čine 40% mandata koje su dobile žene u tri parlamenta 2014.

 

Sada nas čuju kroz Vas, gđo Krišto. Ne samo oni u IRRG, ili u parlamentu, ili žene u stranci, nego one mlade aktivistkinje koje zbog Vas vjeruju da je i u ovom društvu moguća moćna političarka


Čuh neki dan da je jedna Turska političarka rekla: Mi dolazimo. Vi nas ne čujete možda, ali mi dolazimo.


Sada nas čuju kroz Vas, gđo Krišto. Ne samo oni u IRRG, ili u parlamentu, ili žene u stranci, nego one mlade aktivistkinje koje zbog Vas vjeruju da je i u ovom društvu moguća moćna političarka.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook