Uvedena jedna bitna novina

Održana redovna skupština Udruženja filmskih radnika BiH: Glumci postaju aktivni članovi

Kultura16.03.16, 12:35h

Održana redovna skupština Udruženja filmskih radnika BiH: Glumci postaju aktivni članovi
Jedna od bitnijih novina o kojima se glasalo na Skupštini je promjena Pravilnika o članstvu, po kom od sada članovi Udruženja filmskih radnika BiH mogu postati i glumci

 

Jučer je u sarajevskom kinu Meeting Point održana Redovna skupština Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine na kojoj su članovi Udruženja razgovarali o uspjesima postignutim u prethodnoj godini, te planovima za godinu koja dolazi.


Pored ustaljenih projekata kojim se bavi (izdavanje kataloga BH Film, organizacija BH Film Programa, promocija bh. filma, itd.) Udruženje filmskih radnika BiH je u prethodnoj godini postalo član European Film Promotiona, te Film New Europe – dva programa koja u saradnji sa drugim evropskim organizacijama omogućavaju dodatnu i uspješniju promociju bosanskohercegovačkog. filma. Ipak, jedan od najznačajnijih uspjeha u prethodnih nekoliko godina je to što je nakon iscrpnih priprema i aplikacionog procesa uspjelo dobiti državnu dozvolu za kolektivno ostvarivanje autorskih prava iz domena audiovizualnih prava. Riječ je o sistemskom rješenju definisanom Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskih prava BiH, koje će u narednom periodu osigurati autorima dobijanja naknada koje kablovski operateri plaćaju na ime “autorskih I prava”, ali i osigurati redovne prihode Udruženju, te osigurati sredstva za kulturne i socijalne aktivnosti članova.


U skladu s ovim, a prije uspostavljanja fonda, Udruženje je odlučilo odati priznanje dugogodišnjim članovima koji su svojim zalaganjem ostavili neizbrisiv trag na kinematografiju BiH, a u isto vrijeme i na samo Udruženje. Ove godine ova priznanja su dobili: Aziz Arnautović, Pero Burić, Mensur Čolaković, Vlatko Filipović, Vesko Kadić, Mustafa Kapidžić, Ademir Kenović, Lamija Muratović, Mustafa Mustafić, Drenko Orahovac i Ratko Orozović.


Jedna od bitnijih novina o kojima se glasalo na Skupštini je promjena Pravilnika o članstvu, po kom od sada članovi Udruženja filmskih radnika BiH mogu postati i glumci. Time će se znatno povećati ali i obogatiti članstvo te i same aktivnosti Udruženja filmskih radnika BiH. Glumci, ali i svi novi članovi Udruženja, primat će se prema novom pravilniku, a zahtjeve za prijem u članstvo profesionalni glumci i ostali filmski radnici već mogu početi podnositi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook