U kinu Meeting Point

Večeras otvaranje prvog Sarajevo Irish Festivala

Kultura16.03.16, 11:03h

Večeras otvaranje prvog Sarajevo Irish Festivala
Festival će svečano biti otvoren večeras u 18 h u kinu Meeting Point, uz prisustvo ekipe festivala, ali i irskog ambasadora Seána O’Regana i britanskog ambasadora Edwarda Fergusona, koji će se skupa sa gostima družiti uz muziku, viski i craic (irska riječ za zabavu)

 

U Sarajevu će se od 16. do 18. marta održati prvo izdanje jedinstvenog Sarajevo Irish Festivala. Festival se simbolično održava na 100. godišnjicu Usrkšnjeg ustanka iz 1916. godine, veoma značajnog historijskog događaja za Irsku. “Vrijeme, kako kažu, liječi sve rane, dajući nam priliku da se sjećamo, ali i da se okrenemo ka budućnosti, te tako proslavimo naše zajedničko uživanje u kulturi”, poručio je tim povodom direktor festivala, Garret Tankosić-Kelly


“Kao Irac koji živi i radi u Sarajevu, pamtim dva trenutka koja nikada neću zaboraviti; stajanje među 70.000 ljudi, dok svjetla Sarajeva trepere u noći, i dok U2 izlazi na pozornicu stadiona Koševo 1997. godine; te jednako značajno okupljanje iz 2013. godine kada je britanski ambasador, skupa sa irskim ambasadorom, priredio prijem povodom Dana sv. Patrika, u svojoj rezidenciji iznad Baščaršije. Naravno da je padala kiša – kiša uvijek pada na Dan sv. Patrika. Bosna i Hercegovina i Irska: dvije male zemlje sa ljudima velikog srca koji vole da se zabavljaju, vole da se šale, i koji film, muziku i druge vrste umjetnosti posjeduju u svojoj DNK”, rekao je Garret Tankosić-Kelly.


Umjetnici i umjetnice koji će nastupiti u okviru prvog izdanja festivala dolaze iz Irske i BiH. Organizatorima i organizatoricama festivala velika je čast što će u Sarajevu ugostiti sjajne zvijezde poput Panti Bliss, Kraljice Irske, aktivistkinje i stand up komičarke, Core Venus Lunny, čudesne umjetnice koja svira violinu, Nialla Sweeneya, dizajnera, aktiviste i dobitnika brojnih nagrada, pripovjedačice Deirdre Mulrooney, kao i što će dobrodošlicu natrag kući poželjeti Dragani Jurišić, izvrsnoj fotografkinji koja sada živi i radi u Irskoj. Kompletan program dostupan je na oficijelnoj web stranici festivala


Festival će svečano biti otvoren večeras u 18 h u kinu Meeting Point, uz prisustvo ekipe festivala, ali i irskog ambasadora Seána O’Regana i britanskog ambasadora Edwarda Fergusona, koji će se skupa sa gostima družiti uz muziku, viski i craic (irska riječ za zabavu). 


Garret Tankosić-Kelly kaže: “Nadam se da će inauguralni Sarajevo Irish Festival u mome sjećanju postati treći trenutak kojeg nikad neću zaboraviti. Sve vas pozivamo na događaje festivala, uključujući i večerašnje otvaranje, uz muziku Core Venus Lunny i benda Broken House, Jameson viski i dobru zabavu. I ne zaboravite – Kelti dolaze!”

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook