MEĐUNARODNI FESTIVAL 'SARAJEVSKA ZIMA'

Sutra otvorenje izložbe 'Akt duše' Almina Zrne u Galeriji Novi hram

Kultura14.03.16, 12:29h

Sutra otvorenje izložbe 'Akt duše' Almina Zrne u Galeriji Novi hram
Almin Zrno jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih fotografa. Fotografijom se počeo baviti 1980. godine u sarajevskom foto kino klubu CEDUS i vrlo brzo počeo dobijati nagrade za svoj rad

 

U okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima, u Galeriji Novi hram 15. marta u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija Almina Zrne.

 

Poznati bh. fotograf ovog puta se predstavlja postavkom pod nazivom "Akt duše", a riječ je o crno-bijelim aktovima koji i inače spadaju među njegove temeljne umjetničke preokupacije.
 

'Tijelo nije seksualizirano samo po sebi, već takvim postaje kroz kulturne procese koji se koriste seksualnošću kako bi proširili i održali specifične odnose moći', s razlogom je tvrdio Michel Foucault koji je zamišljao tijelo poput tabule rase po kojoj društvo samo ispisuje, utiskuje i označuje svoja kulturna tumačenja. Ona značenja koja tijelu Almin Zrno putem umjetnosti fotografije pripisuje vrijedna su pažnje i poštovanja', navodi u najavi izložbe novinarka Kristina Ljevak.
 

Izložba će biti otvorena do 20. marta.

 

Almin Zrno jedan je od najznačajnijih bosanskohercegovačkih fotografa. Fotografijom se počeo baviti 1980. godine u sarajevskom foto kino klubu CEDUS i vrlo brzo počeo dobijati nagrade za svoj rad.

 

Sarađivao je i sarađuje sa vodećim svjetskim foto agencijama, brojnim domaćim i međunarodnim magazinima i reklamnim agencijama. Radio je kao stil fotograf na nizu bosanskohercegovačkih filmova.

 

Mogućnost da zahvaljujući vlastitom umijeću dokumentuje stvaralaštvo nekh od najznačajnijih umjetnika današnjice odvela ga je do monografije ''Vijećnica'' u kojoj donosi foto naraciju postavki monumentalnih izložbi Jannisa Kounellisa, Brace Dimitrijevića i Ede Murtića. Zrnin reprezentativni autorski projekat od zaborava nam i čuva Vijećnicu kakve više nema, a koja je svjedočila o vremenu barbarizma i beščašća.

 

Sarajevska publika imaće priliku 4. aprila prisustvovati promociji monografije ''Vijećnica'' , a važan  datum biće i 25. maj kada će u Ljubljani imati veliku samostalnu izložbu.

 

(DEPO PORTAL/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook