VIDEO/ FILM KOJI JE UZBURKAO JAVNOST U REGIONU

Kontroverzni film o jugoslovenskom svemirskom programu: 'Houston, imamo problem!' stiže u bh. kina krajem idućeg mjeseca

Kultura04.03.16, 16:11h

Kontroverzni film o jugoslovenskom svemirskom programu: 'Houston, imamo problem!' stiže u bh. kina krajem idućeg mjeseca
Najava filma je još prije nekoliko godina uzburkala javnost sa tezom o jugoslovenskom svemirskom programu, što je glavna priča i tema filma

 

Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su historijski događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i predstavljaju inspiraciju za brojne teoretičare zavjere.

 

U filmu „Houston, imamo problem!“(eng. Houston, We Have a Problem!), redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara.

 

Najava filma je još prije nekoliko godina uzburkala javnost sa tezom o jugoslovenskom svemirskom programu, što je glavna priča i tema filma.

 

Ove godine film "Houston, imamo problem!" izabran je za zvanični program filmskog festivala Tribeca, a njegova svjetska premijera će biti održana u okviru festivalskog programa u  New Yorku.

 

Film je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara te je, takođe, prvi film HBO Europe u Adria regiji. 

 

Na ovom linku možete pogledati oficijelnu najavu filma, a dolazak u BH kina, u distribuciji kompanije 2iFilm, najavljen je za 28. april tekuće godine. 

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook