foto/ NA NAJVIŠEM NIVOU

U Predsjedništvu upriličen svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH

Hronika01.03.16, 21:13h

U Predsjedništvu upriličen svečani prijem  povodom Dana nezavisnosti BiH
U Predsjedništvu BiH danas je upriličen svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH kojem je prisustvao veliki broj zvanica iz društvenog i političkog života BiH kao i stranih ambasadora


Dobrodošlicu gostima poželio je predsjedavajući Predsjedništava BiH Dragan Čović koji je uz Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, bio domaćin svečanog prijema.

 

- U vrijeme kad obilježavamo Dan neovisnosti mi smo još uvijek izloženi sa svih strana i jako smo ranjiva organizacija kao društvena zajednica. Pozdravio sam vas uime Predsjedništva BiH, iako sva tri člana Predsjedništva nisu zajedno. To ne umanjuje ni značaj ovog dana, niti  značaj povjesti i vremena koje smo prošli svi zajedno, ali ima i jedna posebna obaveza koju su tri člana Predsjedništva BiH  uzela na sebe  još prije godinu i četiri mjeseca, da ni jednom odlukom neće dovoditi u pitanje instituciju koju predstavljaju i da će svaki put gdje da da odu, pojedinačno i zajedno, punim srcem predstaviti svoju domovinu BiH – kazao je Ćović u prigodnom obraćanju.

 

 Naglasio je da BiH ima svoju budućnost, a to je prije svega euroatlanska budućnost, te da je zbog toga ponosan da, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH može, neko vrijeme nakon  predaje našeg zahtjeva za članstvo u EU, ustvrditi da smo napravili jedan veliki korak.

 

Ćović je dodao da je uvjeren da nikad nije bilo bolje vrijeme za predaju jednog takvog zahtjeva, a da je na nama da sada ubrzano zajedno sa prijateljima iz EU i međunarodnih institucija u BiH radimo na tome da bi dobili pozitivno mišljenje u ovoj godini, a da iduće godine postanemo i kandidati za EU.

 

 - Vrijeme je da se ne bavimo stvarima koje nas razlikuju već da stvaramo ambijent i državu u koju će se ljudi vraćati. Davno sam  rekao da nema ljepše zemlje od BiH. Moramo donositi hrabre i odlučne odluke. Ne vidim zašto bi neko smatrao podjelu zemlje što se zahtijeva da neko ima informiranje na svom jeziku, ako neko želi pravo da mu drugi ne biraju predstavnike – istakao je Čović.

 

On je pozvao pripadnike međunarodne zajednice da podrže BiH na njenom euroatlantskom putu jer je  BiH faktor stabilnosti u regionu.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima  kako je optimista i vjeruje da će koalicioni partneri napraviti ambijent u kojem će svaki građanin voljeti ovu zemlju.

 

Kako je poznato, prije 24 godine 1. marta  saopćeni su rezultati referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine prema kojima se više od dvije trećine građana izjasnilo za stvaranje nezavisne države. Taj se dan svake godine obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, međutim ne i u entitetu Republika Srpska.

 

Na glasanje je  izašlo 64,3 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,4 posto. 

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook