SHVATITE OZBILJNO OVO UPOZORENJE

Šokantne tvrdnje - crtići kvare djecu: Roditelji, ovo se može desiti vašim mališanima ako gledaju crtane filmove

Lifestyle25.02.16, 08:27h

Šokantne tvrdnje - crtići kvare djecu: Roditelji, ovo se može desiti vašim mališanima ako gledaju crtane filmove
- Gledajući crtane filmove mališani gube sliku o realnosti. Ne razlikuju šta je stvarno, a šta nije. Zato ne treba da nas čudi kada čujemo da je neko dete čekićem udarilo mačku u glavu - ističe Jelena Holcer, pedagog i psiholog Škole za roditelje


Djeca do druge godine života uopšte ne treba da gledaju televziju, niti da budu u kontaktu sa elektronskim medijima. Jelena Holcer, pedagog i direktor Škole za roditelje ne samo da smatra da djeci do dvije godine treba zabraniti televiziju, već i nakon druge godine treba dozirati televizijski sadržaj.

 

Ona pojašnjava da crtani filmovi imaju dvostruko negativno dejtsvo na decu do šeste godine:

 

– Gledajući crtane filmove mališani gube sliku o realnosti. Ne razlikuju šta je stvarno, a šta nije. Zato ne treba da nas čudi kada čujemo da je neko dijete čekićem udarilo mačku u glavu. Vjerovatno u tom trenutku očekuje da će vidjeti zvjezdice iznad mačkine glave, i gube osjećaj za agresivno ponašanje, šta je stvarno, a šta imaginarno , kao i empatiju – ističe Holcer za Blic.


I psiholog Ivana Nedeljković se slaže da se djeca ponašaju prema modelima koje vide:

 

-  Ako su njihovi junaci nasilnici, mališani će se ponašati isto kao i oni. Najveće žrtve svih loših programa su djeca i ona plaćaju najveći danak – kaže Nedeljkovićeva.

 

Da je krajnje vrijeme da se u Srbiji označi TV program neprikladan za djecu složili su se na jučerašnjem skupu u Kragujevcu i Unicef, Udruženje novinara Srbije kao i Regulatorno telo za medije.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook