Video/ Radost i ovacije

Dobitnici 'Srebrenog medvjeda' u Sarajevu: 'Presretni smo, glumci već luduju!'

Mediji21.02.16, 15:07h

Dobitnici 'Srebrenog medvjeda' u Sarajevu: 'Presretni smo, glumci već luduju!'
Bosanskohercegovački režiser i oskarovac Danis Tanović i ekipa filma “Smrt u Sarajevu” doputovali su u Sarajevo. Na aerodromu su ih uz pljesak i ovacije dočekale brojne novinarske ekipe, članovi porodica, prijatelji i brojni građani Sarajeva

 

“Sretni smo i veseli. Glumci već ‘luduju’. Bit će ovo jedan dug dan. Bilo je divno. Nismo se nadali da će se sve ovako završiti. Dugo mi je trebalo da nađem način da ispričam tu priču. U jednom trenutku skoro i odustao”, rekao je Tanović za BHRT po izlasku iz aviona.

 

Film “Smrt u Sarajevu” osovjio je sinoć na 66. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, “Srebrenog medvjeda” u kategoriji Velika nagrada žirija.

 

Film je prethodno dobio nagradu “Fipresci”, koju dodjeljuju filmski kritičari. Tanović se zahvalio na nagradi, te istaknuo da je ovo jedna od njegovih najljepših premijera, uz činjenicu da je cjelokupna ekipa filma na okupu.

 

Danis je tako, nakon filma “Epizoda u životu berača željeza” za koji je dobio “Srebrenog medvjeda” za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na Berlinaleu.

 

Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio je italijanski film Đanfranka Rosija, “Vatra na moru”.

 

Film “Smrt u Sarajevu” premijerno je prikazan u takmičarskom programu 66. Berlinalea, koji trajao od 11. do 21. februara. Ekipa filma je nakon prikazivanja dobila ovacije novinara i publike, što još jednom potvrđuje da je Tanović i ovaj put napravio dobar posao.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku Danisu Tanoviću za nagrađeni film. “Osvajanje ‘Srebrenog medvjeda’ i nagrade filmskih kritičara je uspjeh kojem se svi radujemo. Ovim filmom pokazali ste da Bosna i Hercegovina zaslužuje mjesto u Evropskoj zajednici”, kaže Zvizdić.

 

Radnja filma “Smrt u Sarajevu” koji je sniman u maju prošle godine, smještena je jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

 

Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.

 

Doček dobitnika ove prestižne nagrade pogledajte u video prilogu BHRT-a ovdje

 

(bhrt.ba, Foto: AA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook