NIJE BEZAZLENO

Nakon ovog upozorenja ljekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks

DEPO PLUS20.02.16, 17:54h

Nakon ovog upozorenja ljekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks
Djevojke koje imaju veći broj seksualnih partnera imaju znatno manje šanse da obole od raka grla i usta, tvrde naučnici


Oba tipa raka povezana su sa ljudskim papiloma virusom (HPV), najčešćom seksualno prenosivom bolešću. 

 

Kada su muškarci u pitanju, više seksualnih partnera, i pogotovo oralnog seksa, znači i veće šanse za dobijanje raka glave i vrata. 

 

Kako broj seksualnih partnera raste, a samim ti i učestalost oralnog seksa, povećava se i rizik za dobijanje papiloma virusa kod muškaraca. Međutim, ovo se ne odnosi na djevojke. 

 

Pritom, djevojke koje imaju veći broj partnera i upražnjavaju vaginalni seks, imaju znatno manje šanse da se zaraze oralnom HPV infekcijom. 

 

Razlog za ovo mogao bi da leži u činjenici da su one prvo izložene ovom virusu vaginalno, i vremenom razvijaju imunitet koji sprječava oralnu HPV infekciju. 

 

I ne samo da su muškarci podložniji ovoj infekciji, već imaju i manje šanse da je se riješe u poređenju sa djevojkama – što dalje povećava rizik za dobijanje raka. 

 

HPV infekcija je krajnje uobičajena, i većina ljudi se sa virusom izbori za godinu, ili dve. Međutim, u pojedinim slučajevima, virus može opstati u organizmu i dovesti do promjene strukture ćelija u ustima i grlu koje tako mogu postati kancerogene. 

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook