za vašu ljepotu i zdravlje

Izborite se sa suhom kožom začas: Trebaju vam samo ove namirnice!

Lifestyle19.02.16, 21:32h

Izborite se sa suhom kožom začas: Trebaju vam samo ove namirnice!
Suha koža uglavnom je posljedica vanjskih faktora, kao što su prehrana ili klima. Ako u ovim hladnim danima primjećujete da vam je koža više suha nego inače, vjerovatno je u pitanju samo sezonski problem

 


Dobra vijest je da se s time možete izboriti pomoću namirnica koje sigurno imate u kuhinji, a za koje nikad ne biste pomislili da vam mogu biti od pomoći!


Pekmez


Iako to ne biste pomislili u prvi mah, pekmez možete koristiti kao masku za lice. Zbog šećera koji sadrži, odlično je rješenje za eksfolijaciju kože. Odaberite pekmez s najmanje sastojaka (u idealnom slučaju - jagode i šećer), koji u sebi nema aditive štetne za vašu kožu.


Kako koristiti:  Pola kašikice pekmeza razmažite po licu četkicom za puder. Ostavite pet do 10 minuta da odstoji i nakon toga isperite.


Kora od naranče


Ako vas izluđuju ispucane usne, zaliječite ih pomoću kore naranče - zapravo, njezinih bijelih djelića. Oni su bogati vitaminom C i vrlo su pogodni za uklanjanje odumrlih stanica s usana.


Kako koristiti:  Unutrašnjom stranom malog dijela narančine kore masirajte usne. Obrišite vlažnim ručnikom i nanesite hidratizirajući balzam.


Riža


Voda u kojoj se kuhala riža umiruje kožu, jer je puna vitamina C i E, kao i antioksidanasa i minerala. Obavezno koristite organsku rižu, koja nije tretirana štetnim tvarima.


Recept:  Pola šolje riže prosijajte kroz sito u veću posudu i dopunite vodom. Ostavite da odstoji najmanje 10 minuta, a najviše sat vremena. Nakon toga, procijedite u staklenku ili šolju.


Kako koristiti:  Blazinicom natapkajte ovu vodu na lice. Ostavite da odstoji minutu i isperite.


Mrkva


Iako nije poznata kako namirnica koja pospješuje kvalitetu kože, mrkva je nježna, hidratantna i bogata vitaminima A, C, željezom, antioksidansima i kalijem. Uvijek birajte najbolje moguće mrkve - organske i lokalno uzgojene.


Recept:  Ogulite i narežite mrkvu. Prokuhajte u manjoj posudi dok ne omekša. Ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite vodu. U blenderu pomiješajte sa kašikom jogurta i malo vode koja vam je ostala od kuhanja. U potpunosti izblendirajte.


Kako koristiti:  Nanesite na kožu pomoću četke i odstavite da odstoji pet do 10 minuta. Isperite mlakom vodom.


Jogurt


Kao jedna od najboljih namirnica za suhu kožu, jogurt sadrži probiotike koji umiruju kožu, kao i laktoznu kiselinu koja uklanja odumrle stanice kože.


Kako koristiti:  Polovicu kašikice grčkog jogurta razmažite po licu. Ostavite minutu, dvije da odstoji, a potom isperite mlakom vodom.

 

(Grazia.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook