NAKON NAPRETKA U PROCESU EVROPSKIH INTEGRACIJA

Pismo predsjedniku Čoviću i članovima Predsjedništva BiH: Direktori kulturnih institucija jednoglasno traže...

Kultura18.02.16, 16:02h

Pismo predsjedniku Čoviću i članovima Predsjedništva BiH: Direktori kulturnih institucija jednoglasno traže...
Direktori međunarodnih kulturnih institucija i organizacija uputili su Predsjedništvu BiH otvoreno pismo povodom "značajnog koraka koji je naša zemlja napravila u procesu evropskih integracija" i stanja u bh. kulturi danas, koje prenosimo u cjelosti

 

Poštovani Predsjedavajući Predsjedništva BiH, g. Čović, poštovani članovi Predsjedništva BiH, g. Izetbegović i g. Ivanić,


Povodom značajnog koraka koji je naša zemlja napravila u procesu evropskih integracija, a koji ste predvodili, ministrica kulture i sporta Federacije BiH vam je uputila čestitku u kojoj je saopštila: “Federalno ministarstvo kulture i sporta će se intenzivno u svome djelovanju oslanjati na europske standarde, a BiH kulturu će u njenim najboljim i najpoznatijim segmentima približavati i uključivati u europske tokove.”


Veoma smo iznenađeni – ne toliko činjenicom da je gdja Dujmović, jedina od 136 ministara u našoj zemlji koja se odlučila na ovaj neobični vid komunikacije sa Predsjedništvom BiH – nego činjenicom da je svojim odlukama ministrica Dujmović dovela u pitanje opstanak nekih od najznačajnijih međunarodnih institucija i organizacija za kulturu u BiH. Ministrica Dujmović je  smanjila ovim institucijama i organizacijama programska sredstva za prosječno 65 % u odnosu na prethodne godine. Odluke je donijela u decembru 2015. za godinu 2015, što je dodatno ugrozilo kulturu u Federaciji BiH. Većina institucija o kojima je riječ  imaju višedecenijsku tradiciju i prepoznate su u Evropi i svijetu po svom značajnom doprinosu. Nije potrebno da Federalno ministarstvo  za kulturu  “prilibližava i uključuje u evropske tokove” ove poznate međunarodne institucije i organizacije. Upravo suprotno, potrebno je da ministrica Dujmović i Federalno ministarstvo za kulturu ne spriječavaju ove institucije da napreduju i daju i dalje, kao i dosad, ogroman doprinos integracijama BiH u EU.

 

U projektima i programima ovih institucija i organizacija do sada je učestvovalo nekoliko hiljada umjetnika iz više od 60 zemalja. Naši programi su predstavljeni u više od 40 zemalja. Putem koprodukcija i zajedničkih projekata, ove bh. institucije i organizacije su povezale umjetnike iz BiH sa svjetskim umjetnicima i institucijama i privukle značajne inozemne investicije u kulturu BiH.


Poseban angažman naših institucija i organizacija je vezan za kulturnu saradnju sa Hrvatskom i Srbijom. Proteklih godina predstavili smo više od 500 iznimno značajnih programa iz ove dvije zemlje; brojni najznačajniji umjetnici iz Hrvatske i Srbije su zahvaljujući nama prezentirali svoj rad u BiH.


Sve ovo je, jednim potezom ministrice Dujmović dovedeno pred ukinuće. U ovom trenutku, Federalno minisitarstvo za kulturu uklanja dokazane bh. medjunarodne kulturne institucije i organizacije iz evropske kulture. To nije samo unazađivanje kulture u BiH i udaljavanje od evropskih kulturnih tokova, nego je veoma zabrinjavajući udar na slobodu govora i izražavanja.


Vlada FBiH nije odgovorila na Žalbu koju smo uputili prije dva mjeseca. Radi se o vrlo dramatičnoj situaciji za međunarodnu kulturu u BiH. O ovom problemu razgovarali smo sa specijalnim predstavnikom EU u BiH, g. Lars-Gunnar Wigemarkom i ambasadorima EU u našoj zemlji.


Molimo Predsjedništvo BiH da podrži dosadašnji rad bh. međunarodnih institucija i organizacija kulture koje su već davno ostvarile najviše evropske standarde i čiji je značaj u Evropi već godinama prepoznat.

 


Srdačan pozdrav,


Haris Pašović, direktor, East West Centar
Dino Mustafić, Izvršni producent Internacionalnog teatarskog festivala MES i Umjetnički direktor Scene MESS
Miro Purivatra, direktor, Sarajevo Film Festival
Hazim Begagić, direktor, Bosansko narodno pozorište Zenica
Amila Ramović, izvršna direktorica, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi
Edina Papo, direktorica, Ballet Fest
Ninoslav Verber, direktor, Festival klasične muzike SVEM

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook