PRIČA KOJA POČINJE KAO BAJKA, A ZAVRŠAVA...

Užasna ispovijest manekenke: Jela sam tri jabuke dnevno, a onda sam zamalo umrla

Lifestyle17.02.16, 10:40h

Užasna ispovijest manekenke: Jela sam tri jabuke dnevno, a onda sam zamalo umrla
Priča ove djevojke počinje kao prava bajka

 

Lijepa studentkinja iz Francuske, Viktori Mekon Doer, bila je u kupovini sa svojom majkom kad je primjetio modni agent. Ubrzo je počela da radi za jednu od najprestižnijih modnih agencija Elite i njen se život promijenio iz temelja.

 

Nosila je modne revije za najveće modne dizajnere, putovala je svijetom, upoznavala različite ljude.

 

No, ubrzo je shvatila da je zarobljena u svijetu izrazito mršavih tijela i da ako želi da nastavi tim putem, mora značajno da promijeni ishranu. Tačnije, od ishrane skoro u potpunosti mora da odustane.

 

"Niko mi zapravo nikad nije rekao da moram da smršam, ali su znali da mi kažu: Slušaj, sljedeće sedmice ćeš nositi tu-i-tu reviju, odjeća će biti veličine 32-34 i ti moraš u to stati!"

 

Ona je počela da se izgladnjuje. Izgubila je deset kilograma u samo dva mjeseca, a jela je uglavnom samo jabuke: 3 jabuke dnevno u kombinaciji sa mineralnom vodom kako bi zavarala glad.

 

Jedina prava hrana bio bi tu i tamo komad piletine ili ribe.

 

Imala je samo 54 kilograma.

 

Bila je vrlo zaposlena. Nosila je revije u Njujorku, Milanu, Parizu. Radila je za prestižne modne kuće. Bila je među 20 najtraženijih modela na svijetu.

 

Ali, skrivala je bolnu istinu. Od gladi bi znala da se onesvijesti i po nekoliko puta na dan, izgubila je menstruaciju, počela da gubi kosu, dobila osteoporozu i razvila anoreksiju.

 

"Fotografi su u photoshopu dodavali modelima obline i obraze. djevojke koje rade u modi neće vam to priznati ali tako je. Ko želi da radi, o ovome ćuti. Djevojke bi znale da jedu kad bi novinari bili u blizini kako bi izbjegle kritike, a poslije bi povraćale".

 

No Viktori više nije željela da ćuti. Osjećala je da je izgubila sebe, čak je pokušala i samoubistvo.

 

"Niko mi nije vjerovao. Govorili su mi da imam život iz snova, a u stvarnosti sam bila depresivna i nesrećna."

 

Sa 23 godine odlučila je da ostavi modu i o svom iskustvu napisala knjigu "Nikad dovoljno mršava: Dnevnik jednog top modela".

 

U knjizi iskreno opisuje okrutan svijet mode i šta su djevojke prisiljene da rade kako bi opstale.

 

"Karl Lagerfeld je jednom rekao da Chanelovi kostimi ne stoje ženama koje imaju grudi. Ali žene po definiciji imaju grudi! Zašto ne prave odjeću za žene? To je suludo", rekla je Viktori.

 

 

(cdm.me/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook