IZDAVAČKI PODUHVAT U FRANCUSKOJ

Bh. dvojac Filip Andronik i Senad Mavrić crtači strip albuma o muzi koja je inspirisala Kip Slobode

Kultura15.02.16, 19:37h

Bh. dvojac Filip Andronik i Senad Mavrić crtači strip albuma o muzi koja je inspirisala Kip Slobode
Krajem prošlog mjeseca izdavačka kuća Delcourt izdala je novi strip album "Homme de l'année 11. 1886" čiji crtež potpisuje dvojac bosanskohercegovačkih strip autora - Filip Andronik i Senad Mavrić

 


Serijal "L'homme de l'année", kroz vještu naraciju poznatih scenarista i vrsnih strip crtača, predstavlja publici važne historijske ličnosti i događaje u kojima su one učestvovale.

 

To je jedan od najprodavanijih izdavačkih poduhvata u Francuskoj, a ovaj album je jedanaesta knjiga u nizu.

 

strip-andronik-mavric-1

 
Priča ovog albuma fokusirana je na 1886. godinu i na Augusta Bartholdija, slavnog kipara koji želi izgraditi kolosalnu statuu posvećenu Slobodi. Kada nakon više pokušaja konačno uspije dogovoriti izgradnju statue u Americi, on shvata da mu nedostaje njen najvažniji dio - lice. Nakon više djevojaka i žena, čijim je crtežima i studijama pokrio cijeli zid ateljea, Auguste nalazi savršen model u Feliciji.

strip-andronik-mavric-2

Scenario ovog albuma napisao je Céka, olovku je uradio Filip Andronik, tuš Senad Mavrić, dok je digitalni kolor istog uradila Thorn.

strip-andronik-mavric-4
Nakon deset mjeseci pripreme albuma, isti je izdat u Francuskoj u vrijeme najvećeg evropskog strip festivala u Angoulemu, a određeni broj primjeraka bit će dostupan i domaćoj publici u striparnici Agarthi u Sarajevu.

strip-andronik-mavric-5

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook