novi eksperiment

Naučnici dokazali nevjerovatnu stvar: Moguće je čitati čovjekove misli

Lifestyle01.02.16, 18:28h

Naučnici dokazali nevjerovatnu stvar: Moguće je čitati čovjekove misli
Vidovnjaci imaju lošu reputaciju već vijekovima, ali je novi eksperiment sproveden na Univerzitetu u Vašingtonu pružio dokaz koji potvrđuje neke njihove tvrdnje

 

Neurolog Radges Rao i neurohirurg Jef Oyeman uspjeli su da zahvaljujući implantatima u mozgu i kompleksnim algoritmima predvide čovjekove misli brzo i efikasno kao nikada do sada. 

 

U eksperimentu, koji je pomjerio granice mogućeg, tim je radio sa sedam pacijenata koji pate od epilepsije i od kojih je svaki imao privremeni implanatt u mozgu kako bi spriječio napade. 

 

Tokom eksperimenta, Rao i Ojeman pokazivali su pacijentima nasumične serije fotografija uključujuči ljudska lica, kuće i crno-bijele ekrane, a svaka od njih bila je pred očima ispitanika samo 400 milisekundi. 

 

Istovremeno, nosili su elektrode koje su pratile dva specifična signala u mozgu – “potencijal vezan za događaje” (koji predstavlja reakciju velike grupe neurona na neku sliku) i trajanje aktivnosti neurona nakon pogleda na sliku. 

 

Algoritam je ispitivao te dve komponente i odredio koja kombinacija tih signala odgovara kojim slikama. 

 

Ispostavilo se da su neki mozgovi osjetljiviji na lica, a neki na kuće, rekao je Rao. 

 

Po završetku prve faze, tim je prikazao pacijentima potpuno nove slike, a računar je mogao gotovo bez greške (tačnost od 96 odsto) da predvidi koju su sliku ispitanici vidjeli i to zahvaljujući očitavanjima moždanih talasa. 

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook