Na prijedlog PC i Građana Grada Sarajeva

I Sinan Alimanović kandidat za Šestoaprilsku nagradu

Kultura27.01.16, 14:30h

I Sinan Alimanović kandidat za Šestoaprilsku nagradu
Građani Grada Sarajeva i Udruženje Međunarodni centar za mir kandidirali su Sinana Alimanovića, bh. pijanistu, kompozitora, dirigenta, bend lidera, aranžera i profesora, za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva

 

 

- Sinan Alimanović je bh. jazz ambasador u svijetu, dok je mišljenje internacionalnih muzičara i kritičara takvo da Alimanovića rangiraju kao jednu od ključnih jazz pijanističkih figura u Evropi, ali i pokretačem jazza u BiH čiji je rad prepoznat u cijelom svijetu. U njegovoj bogatoj karijeri samo neke od tačaka su: saradnja s grupom Indexi, nastupi s big bandom Europske radio difuzne unije, nagrada u Radencima koju je 1988. godine osvojio u konkurenciji s najvećim evropskim orkestrima i koju i danas mnogi smatraju najvećom muzičkom nagradom koja je stigla u Sarajevo, te saradnja s najznačajnijim savremenim jazz muzičarima kao što su: Randy Brecker, Harvie S, Alex Blake, Jim Mullen, Barbara Hendricks, Aladar Pege, Bobby Sanabria itd.” - navode predlagači. 

 

Dobitnici Šestoaprilske nagrade - predsjednik Međunarodnog Centra za Mir Ibrahim Spahić i predsjednik Savjeta Međunarodnog Centra za Mir, akademik i pisac Tvrtko Kulenović, naglašavaju bogati muzički i kulturni doprinos Sinana Alimanovića Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. 

 

- Sinan Alimanović kontinuirano pozitivno predstavlja Grad Sarajevo i BiH u svijetu: na tamičenju Made in New York Jazz Competition, proglašen je među pet najboljih kompozitora svijeta, dok je 2015. nastupio u New Yorku s najvećim jazz muzičarima današnjice u svojstvu jazz ambasadora BiH. Njegov dvostruki album Bosnia Groove emituje se na najslušanijem jazz radiju svijeta: www.jazzradio.com, uz svjetske velikane jazza. Između ostalog, uvršten je u svjetski jazz arhiv, kao i u arhiv savremenih kompozitora. Paralelno s kontinuiranim radom u malim i velikim sastavima, Alimanović posljednjih godina predaje jazz aranžiranje na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu, odnosno edukuje generacije koje će donjeti nova priznanja i za koje će se, u budućnosti, pisati preporuke ovog tipa - navedeno je u obrazloženju predlagača. 

 

U drugoj kandidaturi, koju su inicirali građani Grada Sarajeva, istaknuto je da je Alimanović jedan od rijetkih ljudi u BiH koji su dugogodišnjim radom i djelovanjem u oblasti muzičke umjetnosti ostavili neizbrisiv trag, kao i da je jedan od rijetkih umjetnika koji posjeduje "onu renesansnu crtu svestranosti, ali i širokog pogleda i razumijevanja suštine muzičke umjetnosti".

 

Građani Sarajeva, među kojima je i vanredni profesor Muzičke Akademije u Sarajevu Omer Blentić, navode i Alimanovićevo zalaganje za ime Sarajeva i BiH u svijetu.

 

- Nemoguće je govoriti o ovom velikom čovjeku i umjetniku a da ne spomenemo da je uz njegovo zalaganje, ime Bosne i Hercegovine prvi put predstavljeno na međunarodnom planu u kontekstu muzike, i to u najtežim godinama agresije na BiH. Nesebičnim radom i nevjerovatnom hrabrošću, maestro Alimanović je napravio možda jedan od najvećih poduhvata na muzičkom planu u historiji naše mlade države. Pod neviđenom agresijom i opsadom Grada Sarajeva 1993. godine, Alimanović je prvi put predstavio ime Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu učešćem u stvaranju i organizaciji prve bh. pjesme za Euroviziju u izvedbi Muhameda Fazlagića – Fazle - ističu predlagači.

 

Građani također navode da taj umjetnik "svojim talentom, kontinuiranim radom i doprinosom, podiže rejting i imidž Grada Sarajeva kako u Evropi tako i u svijetu." Grad Sarajevo se prepoznaje, između ostalog, i po imenu Sinana Alimanovića.

 

Građani smatraju da je ta nagrada i ranije trebala doći "u Alimanovićeve ruke zbog njegovog poštenog rada i  postizanju svetski značajnih rezultata".

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook