VIDEO/ 'U FOKUSU KAMERE' NA CINEMA TV

Istina u intrigantnom dokumentarcu: Od banke do zatvora - kako se 'pere novac' u BiH?!

Mediji27.01.16, 11:07h

Istina u intrigantnom dokumentarcu: Od banke do zatvora - kako se 'pere novac' u BiH?!
U ciklusu "U fokusu kamere" Cinema TV u četvrtak, 28. januara, prikazuje dokumentarni film "Pranje novca", rediteljice Julie Klier

 

Ideja ovog intrigantnog dokumentarca je izlaganje problema tzv. "pranja novca" javnosti, u svrhu prepoznavanja i postepenog suzbijanja ove kriminalne djelatnosti. U filmu su opisani koraci putem koje se radnja odvija, a kao sugovornici tu su ljudi koji na tom putu, svaki u određenoj etapi, sudjeluju: bankar, odvjetnik, SIPA i optuženik.


Također, u filmu je provedena i anketa s građanima na ulici koja potvrđuje neosviještenost ili, pak, ogorčenost velikog dijela građana kada je u pitanju ova vrsta krivičnig djela. Ujedno je prikazan i procesuiran slučaj, kao primjer da ipak nije nemoguće dokazati da je neko umiješan u nezakonite radnje te ubrzati sidski proces, kako bi što prije takvi slučajevi bili procesuirani a stanje u državi se popravilo - jer bi se stalo u kraj takvim radnjama.


Film započinje intervjuom sa građanima na ulici, dok se u fokusu priče nalazi slučaj „Alibašić Salih“ kao primjer jednog od procesuiranih slučajeva kada je riječ u borbi protiv „pranja novca“.


Na početku dokumentarca upoznajemo se s glavnim likom koji nam se predstavlja tokom boravaka u KPZ-u Zenica.


Film ima nekoliko aktera, uključujući pravna lica te stručni kadar koji se godinama bavi ovim slučajevima. Ilustrativno se prikazuju faze „pranja novca“, a film završava pričom glavnog lika Alibašić Saliha i njegovim razmišljanjem nakon izvršeneog krivičnog djela.


Dokumentarni film "Pranje novca" realozovan je kao diplomski rad Vedrane Kukan, koja je radila produkciju i organizaciju snimanja, režiju potpisuje Julia Klier, dramaturg je Lejla Muratčauš, snimatelji Saša Peševski, Faris Lukovac i Neven Samardžić, a montažu su radili Dražen Krešić i Mohamed Almani.


Ne propustite "Pranje novca" na prvom bh. filmskom kanalu Cinema TV-u u četvrtak, 28. januara, u 20:15 sati.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook