Evolucijski razlozi

Psihološke zanimljivosti: Naučnici otkrili šta nas 'pogađa' više od riječi, a nije sila

Lifestyle25.01.16, 19:02h

Psihološke zanimljivosti: Naučnici otkrili šta nas 'pogađa' više od riječi, a nije sila
Smijeh ili režanje ljudima više govore nego šala ili bijesna psovka jer obraćamo više pažnje na zvuk emocije nego na tu emociju iskazanu u riječi, kažu naučnici

 

Takođe, ljudi emocije interpretiraju mnogo brže nego riječi, već za deseti dio sekunde, utvrdili su.

 

Naučnici sa univerziteta MekGil u Kanadi htjeli su saznati hoće li mozak drugačije reagovati na zvuk u odnosu na riječi. Zvuci koji prenose emocije uključuju smijeh, režanje i plač.

 

Stručnjaci su izabrali tri osnovne emocije: ljutnju, tugu i sreću. Izabrali su 24 sudionika istraživanja i puštali im kombinaciju zvukova koji odražavaju te emocije i istodobno ih povezali s potpuno besmislenim frazama kako ispitanici sadržaj ne bi mogli povezati s emocijom.

 

Reakcije njihova mozga mjerili su elektroencefalogramom (EEG). Utvrđeno je da mozak brže reaguje na zvuk nego na riječi. Ustanovljeno je i da se najbrže prepoznaju zvuci sreće. Međutim, moždana aktivnost trajala je duže kad su u pitanju bili zvuci tuge ili ljutnje.

 

Naučnici misle da je razlog za to vjerojatno evolucijski. Razumijevanje zvukova bilo je ključno za izbjegavanje opasnosti i preživljavanje.

 

Rezultati su objavljeni u časopisu Biological Psyhology.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook