Izgubio bitku s rakom

Preminuo glumac Alan Rickman

Kultura14.01.16, 14:36h

Preminuo glumac Alan Rickman
Glumac Alan Rickman preminuo je u 70. godini života, nakon bitke s rakom

 

Glumac, najpoznatiji po ulozi Severusa Snape u "Harryju Potteru" preminuo je u Londonu, uz najbližu porodicu, a upravo su članovi njihove porodice  The Guardianu potvrdili vijest o njegovoj smrti.

 

Rickman je bio prepoznatljiv mnogim generacijama zahvaljujući posljednjim ulogama u filmskom serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru. Međutim, iza njega je doista niz kazališnih predstava, ali i filmova još otkad je prihvatio prvu ulogu na velikom platnu 1988. godine u filmu ‘Umri muški’ gdje je glumio Hansa Grubera. Ulogu je dobio dva dana nakon što je stigao u Los Angeles.

 

Mnogi se sjećaju uloge zloglasnog šerifa od Nottinghama u filmu ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ iz 1991. godine ili one Rasputina u HBO-ovom filmu iz 1995. Igrao je i ‘muža na platnu’ Emme Thompson u filmu ‘Love, Actually’ 2003. S Emmom Thompson je surađivao više puta, a ona je s majkom Phyllidom Law glumila u njegovom redateljskom prvijencu, drami ‘The Winter Guest’ iz 1995.

 

Međutim, Rickmanov je glumački talent najsnažniju potvrdu dobio kroz kazalište kojem se vraćao tokom cijele svoje karijere. Radio je u Royal Shakespeare Companyju, glumio je uz Helen Mirren (on Marka Antonija, ona Kleopatru) u Olivier Theatreu, no imao je i niz drugih zapaženih uloga. On i supruga Rima Horton bili su zajedno još od tinejdžerskih dana. Ona se bavila ekonomijom i bila je vijećnica laburista. Oženili su se tek 2012. premda su zajedno od 1965. Za ulogu u ‘Rasputinu’ osvojio je Zlatni globus i Emmy, nagradu BAFTA za ulogu u ‘Robinu Hoodu’, no Oscara nikad nije osvojio.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook