SVAKOG ČETVRKA U 20:15 SATI

Večeras na Cinema TV: Premijera potresnog bh. dokumentarca 'Cijena pravde' u emisiji 'U fokusu kamere'

Mediji14.01.16, 18:11h

Večeras na Cinema TV: Premijera potresnog bh. dokumentarca 'Cijena pravde' u emisiji 'U fokusu kamere'
Od četvrtka, 12. decembra, na prvom bh. fimskom kanalu Cinema TV počinje nova filmska emisija pod nazivom 'U fokusu kamere', koja će se baviti aktuelnim društvenim, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim pitanjima koja čine rovitu stvarnost današnje Bosne i Hercegovine

 

 


U fokusu prvog izdanja ove emisije nalazi se dokumetarni film "Cijena pravde", šokantno svjedočenje o uništenju firme "Tuzla-kvaec", nekada prosperitetne kompanije iz Tuzle koja se bavila eksploatacijom kvarcnog pijeska, a koja zbog prijave korupcije u ovoj oblasti godinama trpi žestoku odmazdu od korupcione mreže i beskrupulozne birokratije u Tuzlanskom kantonu - i danas je dovedena do propasti.   


Film 'Cijena pravde' donosi priču o 50 uposlenika i njihovim porodicama, koji se danas bore za osnovno pravo na život, kao i bolno svjedočenje menadžmenta ove firme i njihovog suočavanja sa nesagledivim užasima koruptivnog sistema u BiH, ucjenama, prijetnjama, lažima i klevetama.


Ovaj film samo je mali dio priče o bjesomučnoj korupciji u ovoj državi i ujedno najava za dugometražni film na kojem trenutno radi više ekipa, uključujući međunarodnu koaliciju za zaštitu zviždača, koji ima za cilj da rasvijetli cijelu mrežu korupcije i opstrukcije u Tuzlanskom kantonu.


Film 'Cijena pravde' produciran je od strane Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna i podržan od Američke ambasade u Sarajevu, a prikazivanje na Cinema TV njegova je televizijska premijera u BiH.


U okviru emisije 'U fokusu kamere' nakon filma slijedi dijeloška emisija na temu nezajažljive koruptivne mreže u BiH, u ovom slučaju konkretno u Tuzlanskom kantonu, a sagovornik u studiju je Smail Velagić, direktor firme 'Tuzla-kvarc' koji je pred kamerama iznio skandalozne detalje višegodišnjih ucjena i prijetnji koje je ova kompanija trpjela od strane Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.


'U fokusu kamere' možete pratiti na Cinema TV svakog četvrtka od 20:15 sati, a tema naredne emisije je pranje novca u BiH, kada će biti prikazan istoimeni dokumenarni film.  

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook