Mlada Zeničanka nakon osam godina borbe

Životna drama bh. manekenke: Uprkos teškoj bolesti, u invalidskim kolicima čeka bebu

ŽENA iN09.01.16, 16:36h

Životna drama bh. manekenke: Uprkos teškoj bolesti, u invalidskim kolicima čeka bebu
Početkom 2007. godine Vernesu je rijetko oboljenje kičme prikovalo za bolesničku postelju, a bolest se razbuktala između dvije modne revije. Umjesto na pistu u novim modelima, tada 19-godišnja manekenka završila je na operacionim stolovima u Tuzli, Zenici, Budimpešti...


Izvor: Dnevni avaz/Autor: E. Skenderović


Uprkos teškoj životnoj priči, bivša manekenka i veliki borac Vernesa Krišto u maju će se naći u najljepšoj ulozi - majke.


Početkom 2007. godine Vernesu je rijetko oboljenje kičme prikovalo za bolesničku postelju, a bolest se razbuktala između dvije modne revije. Umjesto na pistu u novim modelima, tada 19-godišnja manekenka završila je na operacionim stolovima u Tuzli, Zenici, Budimpešti...


Carski rez


No, iako je već punih osam godina prikovana za invalidska kolica, ovu 27-godišnju Zeničanku to ni najmanje ne ohrabruje da ispuni svoj san i postane majka.


- Trenutno sam u petom mjesecu trudnoće. Za nekoga ko je u mom stanju, neko bi rekao da je to teško. Istina, nije lako, jer se navikavam na kilograme, s obzirom na to da sam uvijek bila manekenski tip i nisam imala viška kilograma. Tako sam građena, pa mi je neobično da imam stomak, ali polako se navikavam - govori Krišto.


Prije trudnoće, a i prva tri mjeseca Vernesa je, kako kaže, redovno vježbala u teretani, pri čemu joj je pomagao njen suprug Oliver, koji joj je ujedno i najveća podrška.


- Doktor mi je rekao da nema nikakvih problema, da mogu na početku trudnoće ići u teretanu, samo da pazim da ne padnem, jer sam vježbala uz pomoć štaka i nisam smjela dizati ništa teško. Sad već ne mogu, jer mi je veći stomak, a i umor me savlada. Suprug i ja sada živimo sami, nismo više u zajednici s mojom mamom, pa dok obavim sve kućanske poslove, to mi je dovoljan trening - kroz osmijeh govori simpatična Zeničanka.


Iako su dijete planirali tek nakon što se finansijski stabiliziraju, neke stvari se, dodaje Krišto, ipak ne mogu planirati. Ona je danas, ističe, sretna i uzbuđena zbog prinove.


- Mislim da nema ništa ljepše od toga da žena bude trudna. Sve u svemu, za sada se osjećam super. Malo sam istraživala što se tiče žena koje su u invalidskim kolicima, a koje su trudne. Posljednja dva mjeseca znaju biti kritična zbog bolova u leđima, jer su nama još odranije slabi ti mišići. Ne znam koliko su slabi moji, jer sam se već kretala na štakama i nisam stalno bila u kolicima. Dosta sam trenirala i ne znam kako će na mene utjecati ta posljednja dva mjeseca, ali daj Bože zdravlja, pa nekako ću i to izgurati. Porodit ću se na carski rez, jer imam pločicu u vratu zbog operacije, pa mi je nekako tako sigurnije - poručila je Krišto.


Najveća podrška


U svakoj nesreći, smatra Vernesa, ima i neka sreća ...


- Bog s neke strane čovjeku oteža, a s druge olakša. Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Nikad nisam ni sanjala da ću se udati u ovakvom stanju, a pogotovo ne da ću zatrudnjeti. Živimo u takvom okruženju u kojem se ljudi u kolicima, nažalost, ne smatraju normalnima. No, ja sam uvijek bila vedra, druželjubiva i komunikativna, kako van kolica tako i u kolicima, možda čak i pozitivnija zbog iskustva koje sam prošla. Moj suprug je veliki dar od Boga i moja najveća podrška - kazala je Krišto.

 

Kućne radinosti

 

Od 2008. godine krenuo je Vernesin oporavak po banjama. Njen najveći problem su, ističe, bile finansije.


- Da je bilo novca kada su moji mišići još bili jaki i aktivni, ne bih nikad bila u ovakvoj situaciji, ali, nažalost, i država nam je takva kakva jeste. Međutim, suprug i ja i dalje pravimo unikatne satove, kao dio kućne radinosti. Imamo posla i lijepa je to dodatna zarada - zadovoljna je Krišto.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook