Foto/ Neponovljiva prva dama

Ikona stila sa zavidnom karijerom: Otkrijte intrigantne detalje o Jackie Kennedy Onassis

Nedjeljni magazin07.01.16, 13:09h

Ikona stila sa zavidnom karijerom: Otkrijte intrigantne detalje o Jackie Kennedy Onassis
Dama neponovljivog stila i zavidne karijere, Jackie O, ostala je modni uzor i vječna tajna koja nas i dan-danas intrigira

 


Posebno prošireno izdanje njezine biografije iz 2004., pod nazivom What Jackie Taught Us, koju je napisala Tina Santi Flaherty koja je poznavala Prvu damu, otkriva nam malo poznate detalje, kao što je njezin kratkotrajan rad u Vogueu. U čast jednoj od najglamuroznijih dama u povijesti, odlučili smo s vama podijeliti zanimljivosti iz njezinog života. 


Irsko podrijetlo


Iako se na osnovi njezinog djevojačkog prezimena Bouvier osjeća njezino francusko nasljeđe, kao i poznavanje francuskog jezika koje je pokazala na večeri s francuskim predsjednikom Charlesom de Gaulleom u Versaillesu, Jackie je zapravo samo jednim malim dijelom Francuskinja.


Njezina majka, Janet Lee, bila je čista Irkinja, potomak doseljenika koji su pobjegli iz County Corka zbog velike gladi koja je pogodila Irsku 1852. Iako je Jackie dobila francusko prezime s očeve strane, njezin otac zapravo je bio Škot i Englez. 


Rad u Vogueu


Prije nego što je krasila dvorane Bijele kuće, Jackie je radila u modnom časopisu u kojem je bila zaposlena kao mladi urednik, kada je imala samo 21 godinu. Od svih 1 279 kandidata, s diplomom George Washington Sveučilišta, Jackie je bila odabrana na šest mjeseci rada u Vogueovom uredu, na Manhattanu i sljedećih šest u Parizu, nakon pobjede časopisa u Prix de Paris esejskom natjecanju, 1951. godine.


Iako je bila vrlo pogodna za ovu ulogu, s obzirom na njezino znanje francuske književnosti, Jackie je dala otkaz već prvog radnog dana, navodno zato što je mislila da bi dominantno Vogue žensko okruženje ometalo njezine šanse za brak, koji je njoj bio jako važan.


Možda je zapravo ova dama tačno znala što radi (i što hoće!) kada je nakon toga otišla na sastanak s tadašnjim senatorom Johnom F. Kennedyjem povodom njezinog sjedećeg posla, za mjesto kolumnistice u Washington Times-Heraldu.

 

jackie-kennedy


Zaruke


Prije nego što je Jackie počela izlaziti s Johnom F. Kennedyjem, ona je bila zaručena za Johna Husteda, poznatog biznismena s Wall Streeta, 1952. godine. Dok je Husted bio iz ugledne obitelji, ona je više žudjela za drukčijim načinom života, prema podacima koje je Tina iznijela u knjizi.


Prema detaljima iz njezinih drugih biografija, njezina majka bila je protiv tog braka jer je smatrala da Husted nije bio odgovarajućeg društvenog položaja, a osim toga, zarađivao je samo 17 000 dolara na godišnjem planu. Što god bio razlog, Jackie je prekinula zaruke nakon tri mjeseca, a o samom povodu se nikada nije puno pričalo. 


Zalaganje za umjetnost


Ona nije bila samo sila iza očuvanja Grand Central Stationa i Lafayette Square u Washingtonu u Metropolitan Museum of Art’s Temple of Dendur, koji je također sačuvan zahvaljujući njoj.


Svjesna poteškoća koje je muzej imao s nedostacima sredstava, Jackie se borila za očuvanje nubijskog spomenika koji bi inače bili uništeni od strane nasipne brane Aswan Dam. Godine 1963., Jackie je pozvana od strane ministarstva vanjskih poslova da izabere jedan od ugroženih dijelova koji trebaju spašeni, a ona je tada predložila da to bude Temple of Dendur.


Smrt muža


Svjesna koja je moć medija i naravno nasljeđa svog muža, Jackie je pomogla u kovanju nove riječi Kamelot, koja je označavala godine provedene u Bijeloj kući jer su oboje obožavali glazbu iz filmske sage o kralju Arthuru.


Tjedan dana nakon što je predsjednik Kennedy ubijen, pozvala je novinara Theodore H. White koji je pisao članak o atentatu za Life magazin u njezin dom u Hyannis Portu. Kako bi stavila u fokus samo ubojstvo Kennedyja, ona je podijelila priču o njegovoj opsesiji o kralju Arthuru, koju je imao kao mali dječak.

 

(Grazia.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook