Šta ste najviše čitali na DEPO portalu u 2015. godini

Kako je 'zijanio' Kusturica braneći Sarajevo... Šta Bosanci rade na Jadranu... Koga tuku sarajevski mangupi...

Nedjeljni magazin02.01.16, 12:41h

Kako je 'zijanio' Kusturica braneći Sarajevo... Šta Bosanci rade na Jadranu... Koga tuku sarajevski mangupi...
Kao i svake godine, i ove smo zavirili u našu analitiku i napravili pregled deset tekstova koji su privukli najviše pažnje među našim čitateljima i čitateljkama. Ovo su naslovi na koje ste najviše 'klikali'...

 

Piše: Mirna DUHAČEK

 

makarska bosanci

1. Kao i svakog ljeta, Bosanci i Hercegovci vole čuti i pročitati šta o njima misle domaćini s Makarske rivijere, koju svake godine masovno okupiraju - da li samo 'zauzimaju mjesta' na plaži ili nešto i potroše, jesu li dobrodošli ili ne... Hrvatska književnica Dada Batinić ovog ljeta je odlučila razotkriti šta o turistima, ne samo bosanskohercegovačkim, misle Dalmatinci, te svojim humorističkim tekstovima osvojila simpatije cijele regionalne javnosti. Na svom Facebooku je opisala kakva iskustva susjedi Hrvati imaju s turistima iz raznih država, između ostalog i sa Bosancima i Hercegovcima.

 

Njen prvi tekst izazvao je lavinu pozitivnih komentara na našem portalu i ubjedljivo zasjeo na prvo mjesto najčitanijih. Ako ste slučajno propustili priču Dade Batinić, koju smo objavili pod naslovom 'Bosanci, meni najmiliji gosti: Kako priđu granicu, nije jasno. Rezervirali apartman na sedan dana, a lovu potrošili odmah...' svakako je pročitajte OVDJE.

 

Svojevrstan nastavak, ali koji 'obrađuje' domaćine Dalmatince, pod naslovom 'Gosti su van na vr glave: U apartman, koji naplaćujete 60 eura, uložili ste prije dvi sezone 20 eura iverice...', također je postigao uspjeh, ali ni približan kao prvi tekst. Ukoliko želite pročitati priču koja 'razotkriva' suštinu dalmatinskog domaćina, kliknite OVDJE i razveselite si ovaj zimski dan.

 

kusturica-pantelija

2. 'Emir Kusturica poginuo '94. braneći Sarajevo, srpska tajna služba lansirala Panteliju M. kao njegovog dvojnika!!!' Ovo je drugi najčitaniji tekst u 2015. godini. Kako i ne bi bio - u Sarajevu spomeni Kusturicu i odmah otvaraš najkontroverzniju temu svih vremena. On je najbolja formula za 'klik' – o njemu će rado čitati oni koji ga vole i pogotovo oni koji ga mrze, a koji nam "redaju sve po spisku", jer ga ponovo objavljujemo.

 

Rečenicu iz naslova izgovorio je u intervju za TV Alfa pisac i akadamik Abdulah Sidran, koji je, kako je tada ironično ustvrdio, iznio istinu o pravoj sudbini njegovog nekadašnjeg suradnika na filmskim projektima.

 

On je, u razgovoru sa novinarom Zvonkom Marićem, gledatelje ove televizije podsjetio na reportažu iz magazina 'Dani' koji datira iz ratne '93. i koja je sa pravih linija odbrane grada Sarajeva donijela priču o tragičnoj smrti Emira Kusturice, kao komandanta jedne od jednica Armije RBiH, koji je 'herojski poginuo u akciji na Brusu'.

 

Snimak Sidranovog gostovanja možete pogledati OVDJE.

 

campo2

3. Sarajevski mangupi su uvijek bili na cijeni... Priče o nekadašnjem, prijeratnom Sarajevu,i 'nestašlucima' momaka koji su nekada harali glavnim gradom BiH, načinima na koji su se rješavale razmirice... u 2015. godini dobile su veliku pažnju naših čitatelja. Dva teksta o sarajevskim žestokim momcima autora Tonija Skrbinca (prenesena iz Oslobođenja) - prvi 'Znate li priču o braći Zulić' i drugi 'Obračun Zulića i Todora kod hipi klupe'  - plasirali su se u najčitanije u 2015. godini.

 

pisonja-i-zuga-2-dan-11

4. Prema pažnji koju je izazvala vijest da se snima igrani film po legendarnoj pjesmi Zabranjenog pušenja, ali i po fundraising kampanji koja je privukla mnoge fanove da finansijski pomognu novo bh. ostvarenje, film 'Balada o Pišonji i Žugi' bit će pravi pravcati hit!

 

Ako već niste dali svoju donaciju i tako postali producent novog bh. filmskog projekta koji će puniti kino dvorane, te sebi osigurali pravo da prvi pogledate ovaj film putem interneta – na dan njegove svjetske premijere - imate to priliku još uvijek učiniti. Naime, velika kampanja za podršku produkcije filma i TV serije  'Balada o Pišonji i Žugi startala je 30. novembra, a traje do 20.  januara 2016.

 

Kampanja se realizira putem digitalne platforme Indiegogo koja je dostupna u čitavom svijetu, tako da svi oni koji žele da podrže ovaj projekat imaju priliku to uraditi bez obzira u kojoj zemlji svijeta žive. Samo kliknite OVDJE.


Igrani film i tv seriju „Balada o Pišonji i Žugi“ režiraju  poznati bh. reditelj i producent Jasmin Duraković (Nafaka,  Sevdah za Karima,  Lud zbunjen normalan, Pozitivna geografija) i poznati muzičar i autor kultne pjesme Sejo Sekson. Scenarij za film je, osim Seje Seksona, pisao beogradski pisac i dramaturg Vladimir Đurđević, dok glavne uloge u ovome filmu, između ostalih, igraju Dino Sarija (Žuga) i Ivan Đorđević (Pišonju). Amilu igra beogradska glumica Jelena Gavrilović, a ostale vječne heroje sarajevskog asfalta igraju Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Goran Navojec, Ivo Gregurević i mnogi drugi glumci iz čitavog regiona. Manji dio filma je već snimljen ovoga ljeta, a tokom prve polovine 2016. planiran je nastavak i završetak snimanja ovoga projekta.

 

Film je velika regionalna koproducija (BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Kosovo),  a očekuje se ulazak u projekat i partnera iz Makedonije i Crne Gore. Producent filma je DEPO iz Sarajeva, a koproducenti su Media Aquistions i Fokus (Hrvatska), Met Po Production (Srbija), Ars Media (Slovenija) i Alba Film House (Kosovo). U produciju TV serije uključene se neke od vodećih televizijskih stanica u regonu, a glavni partner filma je Sarajevska pivara. Sponzori fima su i Kovan EKOline i Plamingo (Gračanica), a očekuje se ulazak i drugih domaćih kompanija u pomoć za realizaciju ovoga velikog projekta.

 

 

emina-ganic-edis-arifagic-1

5. O jednoj svadbi ove godine je brujala cijela BiH - donedavno najpoželjnija sarajevska udavača, kćerka Ejupa Ganića, Emina, stala je na ludi kamen u svojoj 36. godini. Udala se na luksuznoj svadbi u hotelu Evropa na dan dolaska pape Franje u Sarajevo, 6. juna, za dvije godine starijeg Edisa Arifagića, koji je ostao u sjeni svoje bolje polovice.

 

Prored građanskog vjenčanja, kako to i dolikuje, priređeno je i šerijatsko, a sve detalje o najvažnijem danu za direktoricu Sarajevo Film Academy saznao je portal modamo.info, koji je donio njenu ekskluzivnu ispovijest.

 

Naslov 'Emina Ganić otkriva detalje svog (šerijatskog) vjenčanja: Stajala sam u svlačionici bosa, bez kapi šminke...' bio je peti 'najklikaniji' tekst na DEPO Portalu.

 

arduana-pribinja-vjencanje-3

Još jedna svadba je zadobila ogromnu pažnju čitateljstva DEPO Portala. Kao što je prije nekoliko godina javnost tresla rastava pokrivene voditeljice Arduane Pribinja i pjevača Aldina Kurića, tako je ove godine interes javnosti izazvala gala svadba na golf terenima na kojoj je Arduana ušla u svoj drugi brak. Ekskluzivne slike vjenčanja objavio je DEPO Portal, a prenijeli mnogi bh. mediji.

 

dino-merlin-kosevo-26

6. Veliku polemiku u javnosti u 2015. godini izazvao je jedan od događaja godine – Dino Merlin na Koševu! Zatvorene ulice, gužva, policiija na svakom koraku razljutila je pojedine Sarajke i Sarajlije, koji nisu razumjeli otkud se stvorila tolika fama zbog najobičnijeg koncerta.

 

Svoje nezadovoljstvo putem Facebooka iznijela je novinarka Arijana Saračević Helać, a DEPO Portal prenio pod naslovom 'Njegov je život Švicarska: Ko je Dino Merlin da blokira saobraćaj?!'da bi zatim Emir Kapetanović odgovorio na njen status komentarom 'Sarajevo, grad koji tjera: Sada pokušavaju otjerati i Dinu Merlina, a ne misle koliko ljudi zaposli u jednoj noći'. Tekst mladog sarajevskog reditelja na našem portalu 'lajkalo' je blizu 1000 ljudi, a razvila se i žustra rasprava 'za' i 'protiv'.

 

Bilo kako bilo, voljeli ga ili ne, tek sve što se dešavalo prije, tokom i nakon koncerta, još jednom je potvrdilo da je Dino Merlin nesumnjivo jedna od najvećih zvijezda ovog regiona. 

 

olivera-balasevic-1

7. Đorđe Balašević poslije velikog koncerta u sarajevskoj Zetri, u organizaciji Sarajevodiska, dao je ekskluzivni intervju saradnici DEPO Portala Kristini Ljevak. U intervjuu objavljenom pod naslovom 'Olivera mi je upropastila život, zbog nje nisam mogao...' Đole je  progovorio o muzici, Sarajevu, najvećoj i jedinoj ljubavi, supruzi Oliveri, a nije izbjegao ni pitanja o politici.

 

Pored panonskog mornara, u 2015. godini za DEPO Portal dušu je otvorila i njegova bolja polovina Olivera Balašević.

 

Po danu panonska princeza, naveče rediteljica i producentica, Olivera Balašević je prije posljednjeg Đoletovog koncerta u Sarajevu, u gradu u kome su zadnji put bili zajedno prije 20 godina, u ekskluzivnom intervjuu za DEPO Portal progovorila o njihovoj porodici, životu i stvaranju sa Đorđem, teškim ličnim i porodičnim iskušenima, i o mnogo toga što javnost o njoj nikada nije saznala. Ako ste propustili ispovijest muze Đorđa Balaševića, pod naslovom 'Đole je jedini čovek sa kojim se ne bih plašila ni na Titaniku!', imate je priliku pročitati sada.

 

arapi-vrelo-bosne-1

8. Arapski turisti i arapski doseljenici u BiH ove godina bili su jedna od top tema. Ljetnu sezonu mrtvila i nedostatka vijesti. među novinarima poznatu i kao 'sezonu kiselih krastavaca' razdrmali su svojim masovnim dolascima, najprije u glavni grad BiH i njegovu okolinu.

 

Dok jedni nemaju ništa protiv da Arapi lagano ali sigurno postaju turisti broj jedan u BiH, te da masovnu kupuju zemlju širom naše države, drugi su zabrinuti zbog drugačije kulture i drugačijih vrijednosti koje sa sobom donose.

 

Upravo zbog toga, ova tema izazivala je brojne kontroverze u 2015. godini, kako u javnosti, tako i među stručnjacima iz oblasti ekonomije, sociologije, politologije... Stoga ne čudi da se na visoko osmo mjesto po čitanosti na DEPO Portalu plasiralo pismo upućeno našoj redakciji od anonimnog i ogorčenog Sarajlije 'Prostrla ćilim nasred Vrela Bosne, kuha ručak, a kod WC-a...' Ako ste ga propustili, imate ga priliku pročitati i vidjeti šta dio javnosti misli o ponašanju naših gostiju.

 

promocija-knjige-mustafe-cengica-8

9. Početkom oktobra bošnjačku javnost zatresla je promocija knjige održana u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu. Kontroverzno djelo 'Alija Izetbegović jahač apokalipse ili anđeo mira' u izdanju Kulta B. otvorilo je uzavrelu polemiku o liku i djelu o prvom Predsjedniku BiH. Autor Mustafa Čengić potrudio se razotkriti sve zablude koje su pratile Izetbegovićev život, a knjigu je napisao, kako je sam rekao, jer se osjećao poniženo i bijedno te iz razloga što nije htio biti dio 'jedne velike laži'.

 

Izdavač Mustafa M. Kapidžić o ovom djelu je napisao da Kult B smatra dobrodošlom i važnom pojavom ovog djela Mustafe Čengića jer je vrlo malo ozbiljnih i odgovornih javnih rasprava o ovako spornim političarima i političkim temama koje su izuzetno važne za održavanje našeg mentalnog zdravlja i demokratizaciju našeg društva: 'Zato podsjećamo, čitaoce ove knjige i sve druge, na naša prava, pravo građana, intelektualnih i javnih poslenika na javno izricanje i dijemetralno suprotnih viđenja i vrijednosti od onih koje politika, odnosno vladajući političari, njeguju i brane. Upravo iz tog razloga KULT-B, s najboljom namjerom, poziva pristaše prozvanih političara i one koji to nisu, a hoće i mogu doprinijeti utvrđivanju istine o (ne)djelima političara minulih vremena i svih boja koji prohujaše ovim prostorom: utemeljiteljima-akterima-proizvođačima i izvođačima mnogih i golemih nedjela – tragedijā naših, ranijih i ove najnovije. Jer, kako reče Abraham Lincoln: ne možemo pobjeći od odgovornosti pred sutrašnjicom izbjegavajući je danas'.

 

DEPO Portal je uz dozvolu izdavača donio kratke fragmente iz ove knjige Mustafe Čengića, koji su izazvali veliku pažnju naših čitatelja. Ako ste propustili tekst 'Razotkrivanje zabluda: Ko je, zapravo, Alija Izetbegović', kliknite OVDJE.

 

gorazde-grad-heroj

10. Među prvih deset najčitanijih tekstova našla se i jedna pozitivna ekonomska priča iz BiH. Nagrađena reportaža novinarke DEPO Portala Mirne Duhaček, pod naslovom 'Zašto su u Goraždu do 15 sati ulice skoro prazne?! Odgovor će vas iznenaditi...' pokazala je jednu drugačiju, bolju stranu Bosne i Hercegovine, za koju mnogi nisu znali niti da postoji. Ovaj tekst pokazao je da je gradić na istoku Bosne, mimo ostatka cijele države, već spreman za ulazak u Evropsku uniju.

 

Novinarka DEPO portala je s fotoreporterom Amerom Beganovićem posjetila početkom februara 2015. godine 'grad heroj' Goražde te donijela priču o nevjerovatnom procvatu cijele opštine koja se doslovno digla iz pepela nakon teških ratnih razaranja. Ova rijetko pozitivna postratna priča iz BiH pobudila je interes ne samo velikog broja čitatelja, već i stručne kritične javnosti, te je na koncu dobila treću nagradu Ureda specijalnog predstavnika EU i Norveške ambasade na teme iz Sporazma za rast i zapošljavanje, koji je kao inicijativa 2014. godine predstavljen u Bosni i Hercegovini.

 


(DEPO PORTAL)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook