ZAVIRITE S NAMA U BUDUĆIH 365 DANA

Od pobjede BiH na Evroviziji do prve olimpijske medalje: Šta nas sve čeka u 2016. godini?!

Nedjeljni magazin31.12.15, 19:57h

Od pobjede BiH na Evroviziji do prve olimpijske medalje: Šta nas sve čeka u 2016. godini?!
Na samom izmaku 2015. godine DEPO Portal pustio je mašti na volju i načinio spisak velikih svjetskih i bh. događaja koji nas čekaju naredne godine, a čiji ishod (ne)će biti ovakav...

 

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

Poraz Islamske države

 

isis-2

 

Nakon formiranje široke međunarodne koalicije i ulaska i Rusije u rat, uz pomoć snaga na terenu koje se već godinama bore protiv ISIL-a poput vojske lojalne sirijskom predsjedniku Basharu Al-Asadu ili Kurda, Islamska država bi u sljedećoj godini konačno mogla biti slomljena i izgubiti golemu teritoriju koju u ovom trenutku kontroliše. Ipak, ni samo slamanje Islamske države neće tek tako riješiti problem.

 

Uslijed sukoba interesa ključnih svjetskih sila na teritoriji Sirije, Rusije koja će na sve moguće načine nastojati osigiurati ostanak Assada na vlasti, SAD-a koji će to vjerovatno pokušati spriječiti, i mnoštva vojnih frakcija unutar zemlje koje ratuju kako protiv Assadovih snaga, tako i jedni protiv drugih, u totalnom ratu svih protiv svih, sudbina ove bliskoistične zemlje vjerovatno neće biti riješena u narednoj godini te ostaje veliki izazov čovječanstva koji prijeti da potencijalno izazove katastrofu globalnih razmjera.


Deen i Dalal pobjeđuju na Evroviziji

 

bhrt-press-eurovizija-25112015-mz-6-658x439

 

Nakon kraće pauze, BiH se od sljedeće godine ponovo vraća na Evroviziju. Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu će predstavljati Dalal Midhat i Fuad Backović Deen, kojem će ovo biti drugo učešće na ovom takmičenju, nakon što je 2004. učestvovao na takmičenju u Turskoj i u konačnici zauzeo 9. mjesto. Iako je malo vjerovatno, ko zna, možda će upravo BiH sljedeće godine odnijeti prvu pobjedu na Evroviziji u svojoj historiji.

 

No, ako uzmemo u obzir da živimo u zemlji koja se zadužuje kod komercijalnih banaka kako bi krpila budžetske rupe, a Eurosong zemlji organizatoru donosi ogroman novac kroz kotizacije, tv prava i marketing, iako sa strahom od vlastitih organizacijskih mogućnosti, ovakav jedan dogođaj u 2017. i te kako ni nam dobro došao.

 

Njemačka osvaja Evropsko prvenstvo u fudbalu

 

njemacka-argentina-finale

 

Naredne, 2016. godine, očekuju nas bogata sportska dešavanja, od kojih je jedno od dva najznačajnija Evropsko prvenstvo u fudbalu. Po prvi put u historiji na prvenstvu će učestvovati čak 24 reprezentacije, no čak ni ta pogodnost nije bila dovoljna Zmajevima da izbore plasman na ovo prestižno takmičenje.

 

Među favorite se u prvi red izdvajaju Njemačka, Španija, Italija, ali i Engleska koja je kvalifikacije završila sa svim pobjedama. Ipak, naš portal prognozira da će njemačka disciplina, organizovanost i timski duh dominirati ovim prvenstvom, te da će popularni Elf nakon osvajanje Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, zasjesti i na evropski tron.

 

Rast ekonomije u BiH

 

novac

 

Pozitivne vijesti za bh. ekonomiju očekuju se u narednoj godini. Prognozira se da će bh. ekonomija konačno promijeniti svoj kurs iz izvozno orijentisane u investicijsko orijentisanu ekonomiju, što će stvoriti pretpostavke i za značajno snažniji kreditni rast bh. bankarskog sektora.

 

Stoga, u narednoj godini može se očekivati realni rast bruto domaćeg proizvoda od 3,0 procenata, što će biti najviša stopa rasta ekonomije nakon 2008. godine. Ovo je nastavak pozitivnih trendova iz ove godine kada je ekonomski rast iznosio oko 2 posto.

 

Ipak, na velikom ispitu bit će bh. vlasti od kojih se očekuje provođenje još mnoštva ekonomskih reformi koje bi trebale pogodavati stvaranju daleko boljeg ambijenta za ekonomski rast i privlačenje stranih investicija. Pored toga, većina nivoa vlasti, naročito entitetskih, suočavaju se s velikim problemom budžetskog deficita, koji vremenom postaje sve veći problem i kontinuirano se sanira uzimanjem kredita, što s jedne strane stvara opasnost od novih namete građanima kako bi se krpile budžetske rupe, ali i dugoročno guranje čitave zemlje u dužničko ropstvo.

 

Amel Tuka osvaja prvu medalju za BiH na Olimpijadi

 

amel-tuka

 

Nakon sjajne godine u kojoj je u trci na 800 m osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu, građani BiH imaju puno razloga za nadati se da bi na Olimpijskim igrama 2016. u Riu De Janeiru Amel Tuka po prvi put u historiji mogao našu zemlju okititi jednom olimpijskom medaljom.

 

A ukoliko Tuka nastavi napredovati kao do sada, ko zna, možda i olimpijski rekord bude ugrožen.

 

Indija šalje čovjeka u svemir

 

gslv-mark-3-india-3144184b

 

U narednoj godini Indija postaje tek četvrta nacija – nakon Rusije, SAD-a i Kine – koja će samostalno poslati ljude u svemir. U posadi će se nalaziti dvije osobe, koje će sedam dana boraviti u orbiti oko zemlje na visini od 248 milja, prije nego što se nazad spuste u Bengalski zaliv. Ukupni troškovi projekta iznose oko 2,67 milijardi dolara.

 

Rađa se beba nastala od tri roditelja

 

beba na tuti

 

Nova metoda IVF koja uključuje stvaranje beba s tri roditelja uvedena je u Velikoj Britaniji. Kontroverzna tehnika koristi DNK od roditelja i kombinuje ih sa zdravim mitohondrijama od ženskog roditelja. Ovo može spriječiti pojavu rijetkih, potencijalno fatalnih bolesti koje u uobičajenim okolnostima izazivaju nedostatak energije, slabost mišića i, u nekim slučajevima, zatajenja srca.

 

Iako beba ima genetski materijal od troje ljudi, u pravnim propisima navodit će se dva roditelja, dok će donator ostati anoniman. Ova metoda otvorila je brojna etička pitanja, no testovi su pokazali da je postupak siguran.

 

Prva predsjednica SAD-a

 

hillary-clinton

 

Nakon dva mandata Baracka Obame, američki građani naredne će godine ponovo odlučivati o sudbini svijeta. I dok je gotovo izvjesno da će nominaciju Demokratske stranke osvojiti Hillary Clinton, koja je i favorit na predsjedničkim izborima, situacija u Republikanskoj partiji je dosta zamršenija.

 

Iako Donald Trump trenutno prema anketa ima uvjerljivu podršku glasača, zbog svojih zapaljivih šovinističkih izjava kojima je vrijeđao čitave grupe ljudi i teatralnog ponašanja, zadaje glavobolje kako civiliziranom dijelu američke i svjetske javnosti, tako i ostatku Republikanske stranke koja mu se ujedinjeno suprotstavlja. No, zasad, bez veće podrške svog glasačkog tijela. Kao najozbiljnija dva protukandidata Trumpa izdvojila su se dva Amerikanca kubanskog porijekla – senatori Ted Cruz i Marco Rubio.

 

Bez obzira kao na kraju izašao na megdan Clintonovoj, budućeg američkog predsjednika dočekat će stabilna i rastuća ekonomija, no i veliki izazov u vanjskoj politici s nikad nestabilnijim Bliskim istokom, sve ozbiljnijim političkim sukobima s Rusijom i opadajućim utjecajem SAD-a na globalnom planu.

 

Izbori u BiH

 

izbori-u-bih-2014

 

Naredne godine očekuju nas lokalni izbori u BiH koji, kako stvari stoje, nikakvo veće iznenađenje neće donijeti. S obzirom na unutrašnje sukobe u Demokratskoj fronti i nikad slabiji rejting SDP-a nakon velikog debakla na izborima 2014., najbolji rezultat u Federaciji BiH će prema svemu sudeći ostvariti tri trenutno vladajuće stranke SDA, HDZ i SBB. Uslijed velikog broja razočaranih glasača vodeće dvije stranke ljevice, potencijalno iznenađenje na izborima bi mogla predstavljati Naša stranka.

 

Također, nova uzbudljiva borba nas čeka u RS-u između SNSD-a i sve ujedinjenije opozicije, gdje će lokalni izbori predstavljati važan test pred parlamentarne izbore 2018. – da li Dodik i njegova stranka i dalje uživaju većinsku podršku među građanima Republike Srpske.
 

Olimpijske igre u Rio de Janeiru

 

rio-stadium-1488589i

 

Rio je prvi grad u Južnoj Americi koji će organizovati Olimpijske igre. Olimpijada će biti otvorena 5 augusta i trajat će do 21. augusta 2016. godine.

 

Naša zemlja velike nade polaže u Amela Tuku koji bi po prvi put u historiji mogao donijeti medalju našoj zemlji. No, mimo njega, neka pretjerana očekivanja s olimpijade ne možemo imati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook