HRVATSKA PREPOZNALA ZNAČAJ BH. FILMSKOG PROJEKTA

HAVC dodijelio više od pola miliona kuna za film "Balada o Pišonji i Žugi"

Mediji22.12.15, 18:28h

 HAVC dodijelio više od pola miliona kuna za film
Ukupno nešto više od milion kuna, tačnije 1.012.000,00 kuna, odobrilo je Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) na danas održanoj sjednici za poticanje proizvodnje koprodukcija s manjinskim udjelom. Najveći dio odobrenih sredstava, 520 hiljada kuna, dodijeljen je 'Baladi o Pišonji i Žugi', koju uz producentsku kuću DEPO iz BiH koproducira hrvatska Fokus produkcija

 

Snimanje ovog filma počelo je ovoga ljeta u Sarajevu. Reditelji filma su Jasmin Duraković i Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexonautor legendarne pjesme po kojoj je, uz beogradskog pisca i dramaturga Vladimira Đorđevića, napisao i scenarij. Vladimir Đorđević je beogradski pisac po čijem je tekstu, inspiriranom likovima Pišonje i Žuge, još ranije napravljena predstava izvedena u Narodnom kazalištu ‘Toša Jovanović’ u Zrenjaninu i u Ateljeu 212 u Beogradu.

 

Nakon što je prva klapa pala ovog ljeta, snimanje ovog regionalnog ostvarenja bit će nastavljeno tokom aprila i maja naredne godine.

 

Radnja ovog filma ipak ne prati samo sudbinu nestašnih sarajevskih tinejdžera iz kultne pjesme - Pišonje i Žuge, već se bavi i drugim pjesmama Zabranjenog pušenja iz zlatnih predratnih godina, pa je zbog toga ovaj projekat ujedno i svojevrsna posveta gradu Sarajevu iz tog vremena.

 

Glavne uloge u filmu igraju: Ivan Đorđević (Pišonja), Dino Sarija (Žuga), Jelena Gavrilović (Amila), Emir Hadžhafizbegović (Murga Drot), Haris Burina (Lepi), Saša Petrović (Pinjo) i brojni drugi poznati glumci iz BiH i cijele regije.

 

Direktor fotografije je Šahin Šišić, scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Adisa Vatreš, za šminku je zadužena Vesna Trogrančić, dok je Bojan Hadžihalilović uradio prve vizuale za film.
 

U filmu će se koristiti muzičke teme iz pjesama po kojima je pravljen scenarij, ali i pjesme grupe Letu štuke, dok će proslavljeni bh.muzičar Dado Džihan raditi neke od novih muzičkih tema.
 

Produkciju filma vodi DEPO (Sarajevo) zajedno sa producentskom kućom Fokus (Hrvatska), a producenti filma su Jasmin Duraković, Sejo Sexon i Davor Pušić.
 

Izvršni direktori filma su Angelina Albijanić-Duraković i Amira Kudumović.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook