Foto/ Specijalna poruka Michelangelu Pistolettu

Ars Aevi: Deklaraciju potpisalo 400 uglednih građana Sarajeva

Kultura21.12.15, 18:06h

Ars Aevi: Deklaraciju potpisalo 400 uglednih građana Sarajeva
U subotu, 19. decembra, u povodu 23. rođendana Projekta Ars Aevi, u ambijentu susreta prijatelja u Kolekciji Ars Aevi, upućena je specijalna poruka slavnom umjetniku Michelangelu Pistolettu, prvom osnivaču Kolekcije Ars Aevi

 

Na našem jeziku, na engleskom i na italijanskom, ova poruka je  upućena sudionicima široke internacionalnim mreže koji (danas) 21. decembra, obilježavaju 13. rođendan Projekta „Terzo Paradiso / Treći Raj“ čiji je kreator i koordinator, Michelangelo Pistoletto, prvi donator umjetničkog djela „La porta dello Spechio“ za Kolekciju Ars Aevi – Sarajevo:

 

U DANE VELIKOG ROĐENDANSKG ZAGRLJAJA PROJEKTA ARS AEVI (19.12.) I PROJEKTA TERZO PARADISO (21.12.), SA OSJEĆANJIMA NAJVEĆEG PONOSA, OBAVJEŠTAVAM VAS DA JE POKRENUTA INICIJATIVA KANDIDATURE PROJEKTA ARS AEVI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR 2018. GODINE. ROĐEN U PRVOJ GODINI OPSADE SARAJEVA (1992-93) SA VIZIJOM UZDIZANJA IZNAD SVIH RASNIH, RELIGIJSKIH I NACIONALNIH RAZLIKA, PROJEKT ARS AEVI JE JEDINSTVEN IZRAZ INTERNACIONALNE KOLEKTIVNE VOLJE KREATORA ETIČKIH I UMJETNIČKIH VRIJEDNOSTI KOLEKCIJE MUZEJA SAVREMENE SVJETSKE UMJETNOSTI ARS AEVI, U SARAJEVU, GRADU SUSRETU SVJETOVA.

 

BESKRAJNA HVALA

 

ORGANIZATORIMA KOLEKTIVNIH OSNIVAČKIH IZLOŽBI ZA KOLEKCIJU ARS AEVI, UMJETNIČKM DIREKTORIMA MUZEJA, CENTARA I FONDACIJA SAVREMENE UMJETNOSTI U MILANU, PRATU, LJUBLJANI, VENECIJI, BEČU, BOLOGNANU, ISTANBULU, PODGORICI I SARAJEVU / www.arsaevi.org /

 

OSNIVAČIMA KOLEKCIJE ARS AEVI UMJETNICIMA SVIJETA, DONATORIMA REPREZENTATIVNIH UMJETNIČKIH DJELA  ZA KOLEKCIJU MUZEJA ARS AEVI – SARAJEVO;

 

SLAVNOM ARHITEKTI RENZU PIANU AUTORU I DONATORU IZGRAĐENOG PJEŠAČKOG MOSTA ARS AEVI, AUTORU I DONATORU ARHITEKTONSKIH PROJEKATA MUZEJA ARS AEVI 

 

POSEBNA HVALA    

 


Vizionarskoj ulozi umjetničkog direktora ENRICA R. COMIJA koji je niz individualnih izložbi reprezentativnih djela najpoznatijih umjetnika savremenog doba, doniranih za Kolekciju Ars Aevi – Sarajevo, predstavio u galeriji SPAZIO UMANO, u Milanu, u periodu 1994-1999 godine.  

 

Slavnom umjetniku  MICHELANGELU PISTOLETTU, kreatoru Projekta TERZO PARADISO prvom autoru koji je sa svojim umjetničkim djelom LA PORTA DELLO SPECHIO - VRATA OGLEDALA otvorio impresivni dvodecenijski proces formiranja Kolekcije za Muzej Ars Aevi -  Sarajevo, i koji je sa doniranim djelom CUBO MULTICONFESIONALE pokrenuo proces ugradnje monumentalnih umjetničkih djela najpoznatijih umjetnika svijeta u urbane prostore kultnih lokacija grada Sarajeva.

 

ENVER HADŽIOMERSPAHIĆ


Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi

 

ars-aevi-2

 

DEKLARACIJU POTPISALO 400 UGLEDNIH GRAĐANA SARAJEVA

 

Kao i svake godine 19. decembra Ars Aevi je ugostio istaknute ličnosti Bosne i Hercegovine i dugogodišnje prijatelje i podržavatelje jednog od najznačajnijih i najvećih kulturnih projekata u našoj zemlji i obilježio 23.rođendan.

 

Osim obilježavanja rođendana Ars Aevija, u subotu, 19. decembra upriličena je treća faza potpisivanja Deklaracije kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir. 

 

Nakon zvaničnog predstavljanja inicijative kandidature Projekta Ars Aevi predstavnicima bh. medija 9. septembra, nakon susreta potpisnika Deklaracije Ars Aevi 10. oktobra i nakon zvaničnog pristupanja Deklaraciji Ars Aevi 11. novembra svih čelnih ličnosti Grada Sarajeva koje su odgovorne funkcije obavljali kroz protekle dvije decenije osnivanja i impresivnog razvoja Projekta Ars Aevi, tradicionalno je obilježen rođendan Projekta Ars Aevi na kojem se potpisivala treća Deklaracija kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

 

Svi prisutni imali su priliku potpisati Deklaraciju i ostaviti je u Kolekciji kao znak podrške i nade da će značaj Ars Aevija biti prepoznat i da će 2018. dobiti Nobelovu nagradu za mir. 

 

Među prisutnima bili su i bivši i aktuelni ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo - Samer Rešidat i Mirvad Kurić, koji su iskazali nadu da će Ars Aevi dobiti nagradu, ali i da će se u što skorijem roku riješiti pitanje finansiranja od nadležnih i odgovornih institucija kako bi Ars Aevi nastavio svoju misiju i kako se ne bi desilo da se vrata ove jedinstvene kolekcije zatvore zbog nedostatnih sredstava.

 

samer-residat

 

Kolekcija Ars Aevi je svoja vrata otvorila svim građankama i građanima koji su željeli svojim potpisom javne Deklaracije izraziti podršku ostvarenim vrijednostima i razvojnim vizijama Projekta Ars Aevi, kojoj su se priljučili i pjesnici iz Slovenije i Hrvatske. Uvertiri trećeg po redu „Poetskog dočeka“ koji je također upriličen u subotu, 19. 12. 2015. prethodila je posjeta Kolekciji Ars Aevi. O nastanku ideje i dvodecenijskom razvoju govorio je Enver Hadžiomerspahić, osnivač i koordinator Projekta Ars Aevi. Pjesnici su razgledali i postavku eksponata iz vrijedne kolekcije nastale na jedinstven način, uz sudjelovanje svjetski najpoznatijih savremenih umjetnika, koji su svoje impresivne radove poklonili Sarajevu.

 

Potpisivanjem Deklaraciji za kandidaturu Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir planetarni pjesnici su iskazali ličnu podršku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook