Kad te sila natjera

U bijegu od rata dobiješ nadljudsku snagu: Ovaj Sirijac plivao je sedam sati sam samcat od Turske do Grčke...

Lifestyle21.12.15, 17:36h

U bijegu od rata dobiješ nadljudsku snagu: Ovaj Sirijac plivao je sedam sati sam samcat od Turske do Grčke...
Sirijac Amir Mehtr (25) vježbao je sedam mjeseci kako bi mogao da prepliva 6,5 kilometara dug put od turske obale do grčkog ostrva Samos

 

"Dolazim iz veoma lijepog kraja Damaska. Moja porodica je imala nekoliko kuća u Siriji, a onda iznenada, nismo imali ništa", započeo je svoju priču Amir, izbjeglica iz Sirije.

 

"Bio sam u nacionalnom kikboks timu, a trenirao sam i plivanje",  kaže. Vježbao je sedam mjeseci kako bi preplivao 6,5 kilometara dug put od turske obale do grčkog ostrva Samos jer nije imao novca da plati krijumčarima da ga prevezu do evrospkog kopna. Prema njegovim riječima, za plivački maraton pripremao se sa trenerom u Bejrutu, gdje je s porodicom prebjegao u maju 2014. godine.

 

Na put je krenuo noseći samo kupaće bokserice i nekoliko urmi. Na samom početku avanture Mehtr je morao nekoliko sati da bježi od turske policije koja se u potrazi za švercerima nalazila na obali.

 

"Zbog bijega od policije bio sam strašno umoran i prije nego što sam zaplivao. Čak sam mislio da odustanem, ali kada sam u daljini ugledao policijska svjetla znao sam da mi ne preostaje ništa drugo nego da završim ono što sam naumio. Sve vrijeme sam mislio kako ću umrijeti, ali se nisam predavao. Gledao sam u stijene s druge strane obale i govorio u sebi: "Tamo je moja budućnost", rekao je Mehtr. Kaže da je bio sasvim sam, a sve je trajalo oko sedam sati.


Kada je najzad stigao do ostrva Samos, morao je da pješači još dodatnih 12 kilometara kako bi stigao do najbližeg centra za registraciju imigranata, nakon čega se sa drugim izbjeglicama uputio ka sjeveru Evrope.

 

"Nedostaje mi moja porodica koja je i dalje u Siriji. Imam petoro braće i tri sestre. Skoro mi se ženio brat, ali u Siriji su veze u prekidu pa nisam mogao da ga dobijem.", kaže Amir.

 

Sada živi u jednom izbjegličkom centru u Švedskoj, a putem Fejsbuka drugim izbjeglicama daje savjete kako da učine isto što i on. Kako je rekao, siguran je da on nije jedini koji se na ovaj način domogao evropskog kopna.

 

"U Ursviku sam već 11 dana. Upoznao sam jednog trenera kikboksa koji me je pozvao da radim sa njim što bih stvarno želio. Ako mi to ne uspe, volio bih da pomognem drugima ovde oko prevođenja, ali svakako želim da završim školu - to je moja budućnost", kaže Sirijac.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook