FOTO/ SLIKE UMJESTO RIJEČI

Fotografije koje su obilježile 2015. godinu u BiH: U koga 'nišani' ubojiti pogled bivšeg reisa?!

Nedjeljni magazin01.01.16, 12:57h

Fotografije koje su obilježile 2015. godinu u BiH: U koga 'nišani' ubojiti pogled bivšeg reisa?!
Na fotografijama ostaju zabilježeni trenuci koji se brzo zaboravljaju, ali koji često govore više od bilo koje riječi... Pred vama je izbor DEPO Portala naj-fotki koje su na ovaj ili onaj način ostavile traga u BiH tokom 2015. godine... A ako i vi imate svoje foto favorite, ostavite ih u komentarima ispod teksta

 

Pripremila: Mirna DUHAČEK

 

Ubojiti pogled bivšeg reisa Cerića

 

Istaknuti bošnjački intelektualci te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života početkom decembra su u Sarajevu održali sastanak s reisom Huseinom ef. Kavazovićem na kojem je potpisana Zajednička izjava u kojoj najoštrije osuđuju sve oblike terorizma i sve terorističke akcije. Skup nije propustio ni dugogodišnji bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, aktuelni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, kojeg je budno oko kamere uhvatilo kako "strijelja" pogledom aktuelnog reisa Kavazovića i predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dok se prijateljski rukuju.

 

bakir-izetbegovic-reis-kavazovic-mustafa-ceric

 

Arapi prostrli ćilim na sred Vrela Bosne, pa se bacili na kuhanje ručka

 

Ovog ljeta među brojnim turistima koji su posjetili Sarajevo i BiH našao se i veliki broj onih iz arapskih zemalja. U pismu anonimnog Sararajlije, koje je svojevremeno stiglo na mail DEPO Portala, naš čitatelj ostao je šokiran prizorom s poznatoog sarajevskog izletišta - Vrela Bosne, gdje je svjedočio neobičnom ritualu. 

 

Čitatelj je, naime, prilikom šetnje Vrelom Bosne ugledao jednu, kako je opisao, "krajnje ljudski apsurdnu situaciju u kojoj jedna porodica boravi na 'nedozvoljenim' (ili su bar važile tako) zelenim površinama, a ženski član te porodice doslovno KUHA ručak i kafu na BRANI rijeke, a uz to još i sjede na teškim ćilimima perzijanerimam tako da iza njih ostaju samo jame od nekadašnje bujne trave'.

 

arapi-vrelo-bosne-1

 

arapi-vrelo-bosne-2

 

Galebovi preselili u muljavu Miljacku

 

Zastrašujuće prljava, smeđa i muljevita Miljacka za Sarajlije nije nimalo neobična slika, a naručito u vrijeme visokih temperatura kada se iz ove nazovi rijeke, uz prljavštinu, širi i nesnosni smrad kanalizacije. No kada takvu sliku upotpune bijeli galebovi, nastaje začuđujući prizor, koji je zabilježio i fotoobjektiv DEPO Portala.

 

Očito zalutali galebovi ovog ljeta su se prodružili udomaćenim patkama i bar malo osvježili sumornu sliku sarajevske rijeke. 

 

galebovi-miljacka-3

 

Sarajevski mesar izlio sebe u bronzi

 

Da čovjek treba prije svega voljeti samog sebe, dokazao je nesvakidašnjim potezom poznati bosanskohercegovački ugostitelj Sejo Brajlović.

 
Naime, Brajlović je na svom raskošnom ranču u mjestu Cvilin kod Ustikoline u slavu samom sebi podigao ni manje-ni više, nego bronzani spomenik u prirodnoj veličini.

 

Sejo je javnosti otkrio i da je autor ovog monumentalnog djela poznati bh. umjetnik Enes Sivac

 

sejo-brajlovic-spomenik

 

Bosanska rijeĆ: (Ne)pismena izdavaĆka kuČa

 

Hit štand na ovogodišnjem Zimskom salonu knjiga u sarajevskoj Skenderiji bio je tuzlanske izdavačke kuće (!) Bosanska riječ, kojoj baš nije najjasnije gdje se koristi 'tvrdo' a gdje 'meko' Č. Nekoliko dana kasnije prepravili su grešku i to - flomasterom.

 

bosanska-rijec

 

Kupiš omekšivač, dobiješ - kaiš?!

 

U Bosni i Hercegovini sve je moguće, pa i da u trgovinama kupite omekšivač za veš, a uz njega dobijete gratis kaiš! 

 

Pojedini domaći 'biznismeni' očito baš i ne mare za estetitiku u ponudama vlastitih trgovina, pa kaiš i omekšivač i te kako idu zajedno!

 

Inače, ova nevjerovatna kombinacija mogla se naći u poznatom bh. trgovačkom lancu 'Škafa', a konkretna fotografija napravljena je u prodavnici u Fojnici. 

 

omeksivac-kais-gratis

 

Zgodno mače na billboardu spremno da zaskoči 'Lijanović' salamu

 

 
Ako ste se ovog ljeta vozili hercegovačkim cestama i ako vas je put naveo ka Posušju, uz cestu ste mogli primijetiti "dojmljive" ulične billboarde na kojima se reklamira "Lijanović" pileća posebna salama. Ili bi bar to trebala biti reklama?!

 

Zgodno žensko tijelo na usijanom limenom krovu, poput divlje mačke, prikrada se salami, uz poruku - pileća posebna, tako savršena! Šta god to značilo...

 

Nije poznato ko je autor ove kreativne marketing izvedbe, ali ako je njena namjera bila da šokira usputne prolaznike, u tome je jedino i uspjela.

 

lijanovic-salama

 

Gospođi iz Banjaluke uspjelo nemoguće: Ona je prava parking-majstorica

 

Mnogi građani ovog ljeta su zastajkivali i u čudu gledali automobil marke “VW polo” koji je stajao poprečno u prolazu pored zgrade koja se nalazi u blizini Zavoda za transfuziju u Banjoj Luci.

 

Kako su prenijeli banjalučki mediji, automobilom je upravljala žena srednjih godina, koja se vraćala iz posjete suprugu koji je smješten u bolnici.

 

Očevici navode da je žena bila vidno potresena, kako je rekla, pa je umjesto u rikverc prebacila u prvu brzinu i sletjela. Kako parking nema nikakvu zaštitnu ogradu, nije imalo šta ni da zaustavi automobil.

 

banjaluka-saobracajna-nesreca-parking

 

Iskreno oduševljenje pape Franje u Sarajevu: Susret dva prijatelja

 

Na Facebook stranici zagrebačkih Isusovaca osvanula je ovog ljeta fotografija iz sarajevske katedrale na kojoj se vidi kako se papa Franjo, pri njegovo posjeti bh. prijestolnici, jako oduševio kad je vidio jednog svećenika.

 

S obzirom na to da je svećenik na fotografiji bio okrenut leđima, mnoge je zanimalo o kome je riječ pa su isusovci otkrili:

 

“Ako ste se jučer pitali kome se to papa toliko obradovao u Sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner. Naime njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada p. Bergoglio Argentinske provincije, a p. Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda”.


 
S obzirom na to da je ta Kongregacija održana 1974. godine u Rimu, očito je da je i nakon više od 40 godina prijateljstvo između njih dvojice traje. 

 

papa-franjo-se-obradovao-prijatelju-u-katedrali-u-sarajevu

 

Borba za duhovni prostor

 

Predblagdanski rat plakatima na prostoru za oglašavanje Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu... Koncert 'Kao nekad pred Božić' ili predavanje na temu 'Povratak Allahu'? 

 

A 'u izlogu' očito nije bilo dovoljno mjesta i za jedno i za drugo... Ili je, ipak, u pitanju nedostatak smisla za estetiku?! 

 

borba-plakatima

 

Mladi banjalučki par uhvaćen na djelu

 

Odavno je poznato da je seks ujutro veoma zdrav i da bolje razbuđuje od crne kafe. Mladi par iz Banjaluke ovog ljeta odlučio je da na balkonu, dok ispijaju kaficu, na brzinu "odrade posao".

 

Vjerovatno su mislili da komšije nisu poranile subotom, ali su se prevarili. Uhvaćeni su na djelu, u žestokoj akciji i njihove igrice su podijeljenje na društvenim mrežama.

 

seks-banjalucani

 

Radost u Pionirskoj dolini: Ženka lemura dobila blizance

 

Veterinarsko osoblje sarajevskog zoološkog vrta Pionirska dolina je u junu posumnjalo kako je jedna od dvije ženke lemura bolesna i treba pomoć. No, jedinka lemura, koja je u Pionirsku dolinu stigla u oktobru prošle godine, mjesec dana kasnije je na svijet donijela dva mladunca sa svojim "srednjovječnim" partnerom!

 

Zagrebački zoološki vrt prošle godine donirao je Pionirskoj dolini četiri jedinke, dva para lemura, koji do tada nisu imali mladunce iako su boravili u zajedničkom prostoru. Lemuri su odmah po dolasku smješteni u renovirani majmunarnik Pionirske doline. Pravilna, ali i izmijenjena ishrana, temperaturni režim i neophodni mir očito su učinili da na svijet dođe prinova vidu dva mladunca!

 

lemuri-bebe

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook