FOTO/ Prvi put progovorila u 86. godini života

Savršena po Hitlerovim standardima: 'Nacisti su se otimali ko će prvi sa mnom spavati...'

Nedjeljni magazin09.12.15, 11:11h

Savršena po Hitlerovim standardima: 'Nacisti su se otimali ko će prvi sa mnom spavati...'
Gdje god da se našao u svom Trećem Reichu, Adolfa Hitlera su dočekali na isti način - maloljetne, plavooke i plavokose djevojčice prinosile su mu njegovo omiljeno cvjeće, crvene karanfile. Ova "čast" pripala je Hannelori Hoke koja je nedavno prvi put progovorila kako je izgledalo biti savršena arijevska djevojčica u nacističkoj Njemačkoj

 

Za djevojčicu u nacističkoj Njemačkoj nije bilo veće časti nego da je odaberu kao savršenu arijevku koja je dostojna toga da Führeru preda cvijeće.
 

Danas 86-godišnja Hannelore Hoke imala je samo šest godina kad joj je 1935. u Hanoveru pripala ova čast.
 

Nedavno je Hoke, koja trenutno živi u Missouriju, prvi put je progovorila o susretu s najzloglasnijim čovjekom u ljudskoj istoriji, ali i još jednom čovjeku iz najmračnijeg doba Njemačke - Kurtom Waldheimom, nacističkim oficirom koji je poslijw rata postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija, piše Daily Mail.

 

Savršena djevojčica po Hitelrovim standardima

 

- Kad sam imala samo šest godina, predstavljala sam oličenje idealne djevojčice po Hitelrovim standardima. Bilo je to 1935. godine i tada još niko nije mogao da pretpostavi u šta će se on pretvoriti. Neki su ga te 1935. smatrali beznačajnim, ali niko ni tad nije mogao da tvrdi da je bio glup. Mene je moj učitelj, zajedno sa još četiri djevojčice iz drugih razreda, izabrao da bismo se upoznale s Hitlerom, to jest da bismo bile njegove "djevojčice s cvijećem". Ja sam izabrana zbog izgleda - ispričala je Hoke.

 

hannelore-hoke
 

Njoj je rečeno da stoji u prvom redu na ulici, zajedno sa drugim djevojčicama, i da čeka Hitlera.

 
- Kad ste tako mali, 30 minuta vam se čini kao vječnost i onog trenutka kad je Hitler došao, ja sam morala da idem da piškim. Uspaničena sam se sjetila majčinog savjeta da prekrstim noge ako me baš pritjera. Bila sam očajna pa sam to i učinila - priča Hannelore (86) koja je tad imala samo šest godina.

 

Hoke se i prisjetila kako je izgledao trenutak kada se Hitler pojavio u njenom gradu.
 

- Bio je u srednjem od tri automobila. Kada je kolona stala i kad je izašao iz VO nije se ni osmijehnuo. Nosio je u tamnožutu uniformu. Izgledao je sređeno i lijepo. Krenuo je prema nama sa nekom ženom koja je nosila nekakvu korpu. Prvo je prišao djevojčici koja je držala njegove karanfile. Pomazio ju je po glavi i uzeo cvijeće. Zatim je prišao drugoj i učinio isto. Djelovalo je kao da im daje blagoslov iako je bio bez ikakvih emocija, bez osmijeha na licu. Kad je došao do mene, pogledao me, ali me nije dodirnuo po glavi. Otišao je bez pozdrava, a ja nisam znala što to znači - opisala je ona susret sa Hitlerom.
 

Hoke je bila ubijeđena da nešto nije uradila kako treba, a u to niko nije mogao da je razuvjeri naročito nakon što ju je fotografisao jedan od Hitlerovih ljudi.
 

Kuharica

 

Njeni roditelji nikada nisu bili članovi nacističke stranke, ali jesu bili imućni. Otac je radio za "Mercedes Benz", a majka je šila uniforme za naciste zbog čega im je kuća uvijek bila puna nacističkih oficira.
 

Jednom prilikom, tokom rata 1944. godine, na večeru im je svratio jedan visko pozicionirani oficir. Kada je ugledao tada 14-godišnju Hokeovu momentalno je odlučio da treba da je uključi u njihovu stvar i da nekako pomogne Hitleru. On ju je odveo u kamp u kome je kuhala za buduće mlade naciste.
 

- Hitler je imao imanje u Augsburgu, gdje su tinejdžerske trupe slušale predavanja. Tu sam morala da naučim kako se kuha, a ti jadni dečaci su morali da jedu našu hranu. Nas pet djevojčica je kuhalo za dječake koji su bili stari između 16 i 18 godina - ispričala je Hoke.
 

Najviše se plašila nacističkog oficira koji je službovao u Jugoslaviji

 

Jedna od stvari koja ju je najviše plašila za vrijeme boravka u kampu je susret sa Kurtom Waldheimom, čovjekom čija je prošlost izazivala brojne kontroverze.

 

kurt-waldheimKurt Waldheim, bivši sekretar UN-a, do kraja života (2007.) tvrdio je da je nevin

 

Waldheim je nakon rata postao diplomata i političar, tvrdeći da je do 1942. godine bio samo običan vojni oficir, kao i da je ostatak ratnih godina proveo studirajući pravo.
 

Ipak, uprkos njegovim tvrdnjama, otkriveno je da se pridružio nacističkoj stranci 1938. godine, da je bio član Hitlerovih paravojnih formacija, kao i da je bio oficir u Jugoslaviji i Grčkoj.
 

Nasuprot tome što je umro tvrdeći da nije znao ni za kakve nacističke zločine protiv čovječnosti, najnovije Hannelorino svjedočenje ga stavlja u centar pažnje.

 

Ona, naime, tvrdi da su ubrzo nakon dolaska u Augsburg počeli da je vode na proslave organizovane za visoke nacističke zvaničnike.
 

Tuča oko njene nevinosti

 

Najveću traumu je na tim zabava doživjela kada joj je Waldheim jasno stavio do znanja šta želi - njenu nevinost.
 

Dok je plesala sa jednim od zvanica, Waldheim ju je pokazao jednom drugom oficiru i prokomentarisao da će je odvesti u krevet, na šta je drugi oficir odgovorio da se to neće desiti, jer i on želi da je vidi u svom krevetu.

 

kurt-waldheim-nacisticka-uniforma
 Dokaz: Waldheim u nacističkoj uniformi

 

Prema njenom svjedočenju, oni su se posvađali oko toga ko ju je prvi primijetio.
 

Hoke se uplašila i počela je da plače. Srećom, iznenada se začuo zvižduk nakon koga su se svi vojnici smirili i napustili dvoranu.
 

- Mislim da me je u tom trenutku sačuvao moj anđeo čuvar - priča danas Hoke, koja je tek godinu dana nakon ovog incidenta uspjela da se vrati roditeljima.
 

Nakon rata, ona je za vrijeme jednog ljetovanja u Americi upoznala budućeg supruga u koga se zaljubila i udala u oktobru 1954. godine.
 

Ostatak života je provela u SAD, gdje i danas živi. Majka je troje djece.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook