Pogubno po psihičko zdravlje

Mladi u BiH pozivaju na bojkot realityja 'Farma': Kad je dosta mržnje, nasilja i šunda?!

Mediji05.12.15, 20:12h

Mladi u BiH pozivaju na bojkot realityja 'Farma': Kad je dosta mržnje, nasilja i šunda?!
Ovakve reality emisije na najgori način utječu posebno na mlade ljude koji su još u razvoju i nisu još izgradili svoju osobnost. Ovakva zabava je pogubna za psihičko zdravlje, smatraju sociolozi i preporučuju prevenciju

 

Izvor: Vecernji.ba

 

U BiH je posljednjih dana veliku pozornost izazvao reality show program "Farma", u kojem je bilo vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizičkog obračuna, te prijetnji ubojstvom. Stoga je Demokratski omladinski pokret u BiH pokrenuo potpisivanje peticije za ukidanje emitiranja ovog programa na prostoru BiH, piše Večernji list BiH.

 

Prigovori građana RAK-u

 

Nemile scene, psovke, provokativne riječi, vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi pokrenuli su lavinu kritika u BiH, a prije nekoliko dana medijima je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH potvrđeno kako je na njihovu adresu stiglo nekoliko prigovora građana na sadržaj programa. "U prigovorima koje smo primili građani su se žalili kako je emitirani programski sadržaj promovirao međunacionalnu mržnju i poticao na nasilje", kazala je tada za Radiosarajevo.ba Amela Odobašić, glasnogovornica RAK-a BiH.

 

Ipak, najoštriji su bili članovi Demokratskog omladinskog pokreta koji su pokrenuli peticiju za ukidanje realityja Farma. Pokretanje peticije je uslijedilo nakon što su građani reagirali na neprimjeren sadržaj koji je svakodnevno dostupan i koji se emitira na televiziji Pink. Iz Demokratskog omladinskog pokreta navode kako su za manje od 24 sata skupili 2700 potpisa, što smatraju itekako pozitivnom činjenicom i nadaju se da će nešto promijeniti.

 

"Razlog pokretanja nije samo pitanje 'Farme' kao emisije, iako se peticija odnosni konkretno na tu emisiju, želimo malo probuditi javnost i pozvati odgovorne u državi, točnije RAK, da u skladu sa svojim nazivom reguliraju što će se i kada emitirati. Smatramo, prije svega, kako ovakve emisije u kojima se psuje, u kojima je seksistički način razgovora normalan, ne bi trebalo emitirati u terminu u kojem se emitiraju.

 

Emitiranje od 24 do 6 sati

 

Pogotovo u ranim večernjim satima kada je gledanost televizije na najvišoj razini", kazao je za Klix.ba Ernad Deni Čomaga, predsjednik Demokratskog omladinskog pokreta. Spomenimo i da ovakve emisije, prije svega, utječu na mlade tako što im prenose pogrešne vrijednosti, simpatiziraju čak neke loše radnje kao što je kriminal, te na najgori način utječu posebno na mlade ljude koji su još u razvoju i nisu izgradili svoju osobnost.

 

Iz RAK-a su potvrdili kako je u tijeku javna rasprava o izmjeni odredbe kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, kojom se predlaže pomicanje termina emitiranja reality programa - od 24 do 6 sati. Poražavajuće je da RAK BiH, kao ni drugi regulatori, nema mehanizme zabrane emitiranja pojedinih programskih sadržaja, uključujući i reality emisije na prostoru BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook