FOTO/ U DUBROVNIKU ODRŽAN 15. MEĐUNARODNI EKONOMSKI FORUM

Jednostavnog recepta nema: Kako poboljšati poslovanje u BiH i otvoriti vrata stranim ulaganjima?

Biznis Klub05.12.15, 14:09h

Jednostavnog recepta nema: Kako poboljšati poslovanje u BiH i otvoriti vrata stranim ulaganjima?
Međunarodni ekonomski forum, 15 po redu, o temi “Korporativno upravljanje u Bosni i Hercegovini – Poslovati u BiH” održan je protekle sedmice u Dubrovniku, a započeo je razgovorom učesnika o načinima poboljšanja poslovnog okruženja u BiH

 

Kako je novinarima kazao direktor Konsultantske kuće Revicon, koja je i organizator ovog foruma, Marin Ivanišević, prethodnih 14 godina pokazalo je da ono što se radi na ovom forumu čuju donosioci odluka.

 

Na Forumu je mnogo pažnje posvećeno razgovoru o poslovnom ambijentu unutar BiH u kojem privredna društva posluju, šta su to kočnice i smetnje za poslovanje, a o čemu je govorila ne samo akademska zajednica nego i privrednici, odnosno ljudi iz prakse.


Privrednici su na forumu identificirali probleme i dali prijedloge za popravljanje stanja u ovoj oblasti, a sve radi osiguranja novog zapošljavanja.


Ivanišević je ocijenio da jednostavnog recepta za poboljšanje poslovanja u BiH nema, ali smatra da je potrebno mnogo saradnje i povjerenja između predstavnika različitih sektora (sindikat, poslodavci i vlast) na bh. tržištu.


Uime Saveza računovođa i revizora Republike Srpske profesor Dragan Mikerević u okviru prvog panela govorio je o finansijskim rezultatima privrede u BiH u 2014. godine ocijenivši da je poslovno okruženje u BiH slično onom kakvo je u regiji.


- S tog stanovišta zapadni Balkan sve manje postaje pogodna destinacija za investitore. Svi oni koji su odgovorni građanima morali bi učiniti napor da bi se stvorila investiciona klima koja bi dala rezultate te kako bi se umjesto gubitaka počeli knjižiti dobici i povećanje broja zaposlenih – istaknuo je.


Lošim je nazvao poslovne rezultate u BiH u prošloj godini s tim što su ti rezultati u Federaciji BiH manje loši, a kao probleme identificirao je likvidnost, dok u realnom sektoru postoje problemi koji će se preliti na javnu potrošnju.


- Penzije se ne mogu isplatiti bez kredita, a sve će se to odraziti na finansijskih sektor gdje će broj problema biti sve veći – naglasio je i dodao da nema jasne strategije za poboljšanje poslovanja, a probleme predstavlja i pomankanje odgovornosti.


O aktuelnoj nedavno usvojenoj “Reformskoj agendi” prvog dana Foruma govorio je savjetnik premijera Federacije BiH Goran Miraščić, koji je podsjetio na segmente ovog dokumenta napomenuvši da će Vlada Federacije BiH realizirati 13 mjera od 52 aktivnosti, koliko ih je definirano u akcionom planu.


Miraščić se osvrnuo i na izmjene Zakona o radu ocijenivši da su one u 24 člana uvećale prava radnika, a kao najinteresantnijim je ocijenio ograničavanje kolektivnog ugovora (182. član) koji je kao takav proizveo 32.000 tužbi.


- Kada su pitanju izmjene Zakona o budžetima FBiH one predviđaju povećanje fiskalne odgovornosti na nosiocima funkcija i odgovornim osobama. Budžeti koji imaju deficit u prethodnoj godini u narednih pet godina će morati biti urađena sanacija deficita – kazao je Miraščić.  


Dodao je da su u okviru obaveza iz Reformske agende važni i zakoni o direktnim stranim ulaganjima, zakon o doprinosima, a do kraja godine i početkom naredne bit će fokus na strukturnim zakonskim rješenjima.


- Federalna vlada se priprema da na jednoj od narednih sjednica razmatra novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju koji će pratiti zakon o organizaciji PIO-a. Tim zakonima predviđa se uvođenje bodovnog sistema, transparentniji način obračuna penzije – zaključio je Miraščić.


U okviru dvodnevnog foruma bilo je govora i o industriji osiguranja, bankarstvu i mikrokreditima, te o korporativnoj reputaciji.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa/Foto: A.Beganović)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook