Svjetska premijera na prestižnom festivalu

Rediteljski prvijenac Mirjane Karanović na Sundanceu: U filmu 'Dobra žena' i bh. glumci...

Kultura04.12.15, 13:05h

Rediteljski prvijenac Mirjane Karanović na Sundanceu: U filmu 'Dobra žena' i bh. glumci...
Robert Redford, direktor i osnivač Sundance Instituta, prilikom press konferencije na kojoj je predstavljena selekcija festivala, rekao je da su svi izabrani filmovi i reditelji jedinstveni po snazi svojih priča i vizija, te da će nakon svoje američke premijere krenuti na put po cijelom svijetu

 

“Dobra žena”, rediteljski prvijenac glumice Mirjane Karanović, imaće svjetsku premijeru u sklopu međunarodnog takmičarskog programa, na prestižnom Sundance Film Festivalu.

 

Najveći festival nezavisnog filma u svijetu Sundance Film Festival objavio je selekciju takmičarskog programa The World Cinema Dramatic. Robert Redford, direktor i osnivač Sundance Instituta, prilikom press konferencije na kojoj je predstavljena selekcija festivala, rekao je da su svi izabrani filmovi i reditelji jedinstveni po snazi svojih priča i vizija, te da će nakon svoje američke premijere krenuti na put po cijelom svijetu.

 

Film je nastao u produkciji „This and That Productions“ iz Srbije, a producentica je Snežana Penev. Bosanskohercegovački koproducent filma je „Deblokada“ iz Sarajeva, koproducenti Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović, a podržan je i od Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

 

„Dobra žena“ za koju je Mirjana pisala i scenario, uz saradnike Stevana Filipovića i Darka Lungulova, je film o suočavanju i spoznaji. Osnovna ideja je suočavanje sa ličnom prošlošću. Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla  i započeti novo poglavlje, što je u njenim godinama prilično zastrašujuće. Uz Mirjanu Karanović, koja se u filmu pojavljuje i kao glumica, vrlo zapažene uloge su ostvarili Boris Isaković, Jasna Đuričić, Hristina Popović, Ksenija Marinković te bosanskohercegovački glumci Vlado Kerošević i Ermin Bravo. Direktor fotografije je Erol Zubčević. Post-produkciju slike i dizajn plakata radila je Fabrika Sarajevo.

 

“To što je moj film uvršćen u zvaničnu međunarodnu selekciju festivala kao što je Sundance je najbolji način da promovišem svoje prvo autorsko filmsko delo i ničem boljem nisam mogla da se nadam. Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog  sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s puno poverenja, ulažući gotovo podjednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja. Učešće na ovom festivalu predstavlja za mene veliko uzbuđenje i nadu da će i drugi ljudi tako dobro prihvatiti film kao i oni koji su ga do sada gledali”, rekla je Karanović povodom učešća na Sundance Film Festivalu.

 

Sundance Film Festival biće održan od 21. do 31. januara 2016. godine.

 

Više o ovogodišnjoj programu možete naći na OVOM linku.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook