Tito sakrio, 'Blic' otkrio

Senzacionalno: Ovo je PRAVA presuda Draži Mihailoviću!

Nedjeljni magazin04.12.15, 08:34h

Senzacionalno: Ovo je PRAVA presuda Draži Mihailoviću!
Redakcija „Blica” došla je u posed jedine originalne, kompletne presude sa suđenja generalu Dragoljubu - Draži Mihailoviću iz jula 1946. godine

 

Ovaj dokument koji je prije nekoliko decenija nestao iz svih arhiva jugoslovenskih obavještajnih i civilnih službi ima nemjerljivu istorijsku važnost, saglasni su istoričari i pravnici.


Presuda ima 45 strana, otkucanih pisaćom mašinom na sada već požutjelom papiru. Odlično je očuvana. Na prvoj strani ima pečat sa djelovodnim brojem, a na posljednjoj voštani žig koji dokazuje autentičnost dokumenta.

 

presuda-draza-mihailovic-1

 

Presuda kojom je Vrhovni sud FNRJ 15. jula 1946. osudio Mihailovića na smrt nalazila se u privatnoj arhivi jednog od učesnika procesa protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Dokument za arhiv SANU

 

Akademik Dragoljub Živojinović kaže da je otkriće originalne presude Mihailoviću izuzetno važna stvar za istorijsku nauku.


- Neprimereno je da su se tako važni dokumenti uzimali nezakonito iz državnih arhiva. To nije jedini dokument koji je nelegalno nestao. Neki ljudi su to svesno činili da bi se sakrila njihova uloga u nečasnim istorijskim dešavanjima. Najbolje bi bilo da ovaj dokument završi u arhivu SANU, koja će ga sigurno bolje sačuvati nego neka državna institucija - kaže Dragoljub Živojinović.

 

- Dokument je završio u privatnoj arhivi po naređenju Ozne i samog Tita.

 

Oni su tražili da ne dospije u javnost jer je u to vrijeme bilo živih svjedoka koji bi mogli da otkriju iskonstruisanu optužnicu protiv Mihailovića u kojoj su mu pripisana i djela koja nije počinio, piše Blic. Dakle, presuda je namjerno uklonjena kako bi se cijeli proces kroz istoriju držao pod velom tajne. I čovjeku koji je čuvao dokument to je išlo u prilog, jer se i on plašio da montirani navodi mogu da mu prave velike probleme u budućnosti.

 

Prema njegovom svjedočenju za života, dokument je kod njega završio krajem 1947. godine - objašnjava izvor “Blica” i potomak “čuvara presude”.
 

Ovaj sagovornik „Blica“ kaže da je presuda bila strogo čuvana tajna i da je Tito znao da sud istorije može da mu bude veliki protivnik.
 

- Originalnu presudu rođak mi je dao pred smrt, verovatno zbog griže savesti - kaže naš sagovornik.
 

On još nije siguran da li će presudu predati zvaničnim državnim organima i arhivima.


- Znam da je ova presuda važna za istoriju, ali se plašim da ću navući gnev javnosti na moju porodicu - zaključuje izvor „Blica“.

 

Komisija nikad nije imala ovu presudu

 

Pukovnik u penziji Novica Stevanović, koji je bio član Komisije za utvrđivanje činjenica o smrti generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kaže da je riječ o važnom dokumentu koji oni nisu imali u posjedu.


- Reč je tome da su istorijske činjenice o zločinima komunista želele da se prikriju i svale na leđa generalu Draži. Za takav odnos komunisti su imali i saglasnost saveznika koji su bili na njihovoj strani - kaže Stevanović.

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook