Pomoć djeci s poteškoćama u razvoju

Treći humanitarni festival balkanske umjetnosti "Spiritus Progenitum" u Historijskom muzeju BiH

Kultura03.12.15, 11:37h

Treći humanitarni festival balkanske umjetnosti
12. 12. u 18 : 30 i 13. 12. u 17:00 će se u Historijskom muzeju BiH održati treći humanitarni festival balkanske umjetnosti Spiritus Progenitum


Sredstvima zarađenima od ovog festivala se pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“. Festival je organizovan od strane neformalnog umjetničkog društva „Val“ i Historijskog muzeja BiH, uz podršku Akademije Stripa Sarajevo. 11. 12. u 11.00 će se održati press konferencija povodom ovog događaja u holu Historijskog muzeja BiH. 

 

U sklopu festivala, posjetitelji će imati priliku da vide izložbu posvećenu stripovima i crtežima vezanih za period bivše SFRJ, a pored toga će se organizovati predstavljanje poema mladih regionalnih autora (Srbija, Hrvatska i BiH) koje će recitovati mladi rep muzičari iz Sarajeva. Vodit će se otvorena diskusija o novim književnim djelima članova neformalnog društva „Val“ i o položaju mladih pisaca u BiH. Ovom prilikom pozivamo sve književnike i književna društva da se pridruže diskusiji koja će imati  cilj da pomogne mladim i kreativnim ljudima u polju ilustracije, promocije djela i savjetovanja o štampi. 11. 12. u 11:00 će se održati press konferencija povodom ovog događaja u holu Historijskog muzeja BiH. 


12. 12. u 18 : 30 gosti će imati priliku da uživaju u izvedbama rep muzičara iz Sarajeva koji će dati doprinos poeziji, pa će tako pored svojih rep izvedbi recitirati nekoliko poema mladih kolega pjesnika. Na ovaj način predstavljamo da je jako bitno da se kod umjetnika i kreativaca sa našeg prostora razvija osjećaj za saradnju i da se međusobno podržavaju u ostvarenjima sličnih ciljeva i srodnih projekata.  Reperi koji će predstaviti svoje pjesme Sarajevskoj publici su: Lalegge'esnoHra, Variola i Valderrama Flow.  Posjetioci će  imati priliku slušati recitacije poezije slijedećih pjesnika:  Ivana Krstanović, Aida Šarac, Kenan Kundalić, Goran Vrhunc, Mirza Okić, Aldijana Uzunović, Josip Kramar , Olivera Milojković Oprešnik i Stefan Mitić. Podsjećamo, pjesnici su s našeg prostora. Ulaz na promociju poezije je besplatan, ali se mole posjetioci da odgovore na humanitarni program koji će biti realiziran u svrhu pomoći Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“.


12. 12. u 18:00 se otvara likovna izložba posvećena bivšoj SFRJ, koja predstavlja način kako da se umjetnost iz tog perioda spasi od zaborava. Pored predstavljanja radova mlađih likovnih umjetnika iz BiH i Hrvatske, predstaviti će se i rad Muharema Tursunović, rođenog u Tuzli. Po rukopisu crteža, može se primijetiti da mu je uzor bio slikar Ismet Mujezinović i njegov crtački stil. Tursunović se, uz Ahmeta Muminovića, ubraja među najkvalitetnije autore u BiH. Prvi rad je objavio u TOBIJEVIM NOVINAMA 1970. godine, a strip KONJANIK prvi put je objavljen u prvom BiH strip albumu GAVRAN 1976. godine. Muharem Tursunović je uradio 2 ili 3 kompletna stripa. Na žalost, preminuo je mlad sredinom 80-tih godina. ova izložba će biti postavljena do 19. 12. i predstavlja početak saradnje Umjetničkog društva „Val“ s Akademijom Stripa Sarajevo. Kupovinom likovnih radova BiH i Hrvatskih umjetnika pomažete direktno kreativce koji su autori djela koje se kupuje, a 20% od cijene rada koja se plaća ide za humanitarnu akciju ovogodišnjeg festivala. 

 

13. 12. u 17:00 Posjetioci će imati priliku učestvovati u javnoj diskusiji o novim djelima pisca i vojnog analitičara Nevena Kazazovića i spisateljice AneDominik Rodić. Autori neće diskutovati samo o svom radu, već i o položaju mladih pisaca u BiH. Zanimljivo je da Neven Kazazović prvi put izdaje romantični roman pod nazivom Plavi Kaćun, dok AnaDominik će sa svojom novelom posvećenoj svim preživjelim borcima Suze boga Roda pokušati predstaviti mlađoj publici pravo lice rata, herojstva i časti. Novela je fantazija/horor/drama sa dozom romanse. Autori pozivaju mlade pjesnike i pisce da im se pridruže i recituju svoju poeziju publici 13. 12 od 17.00 – 18:30.  U sklopu ove diskusije će biti održana i promocija minerala, koje ćete moći otkupiti, a sva sredstva idu za finansiranje humanitarnog dijela festivala. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook