Umjetnici i umjetniec iz BiH učestvuju u međunarodnoj izložbi ilustracija

'VOLI ME, NE VOLI ME' otvorena u Istanbulu

Kultura21.11.15, 21:10h

'VOLI ME, NE VOLI ME' otvorena u Istanbulu
U Galeriji “-1” u Istanbulu otvorena je međunarodna izložba ilustracija VOLI ME, NE VOLI ME na kojoj svoje radove izlaže petnaest hrvatskih, devet bosanskohercegovačkih i četiri turska autora i autorice.

 

“U ovo vrijeme, i na ovom mjestu, posebno je bitna poruka ljubavi koju svi možemo uputiti jedni drugima bez obzira na to ko smo i odakle dolazimo”, izjavila je na otvorenju Lale Platin, turska suorganizatorica izložbe.
O tome je li teško kistom i bojama oslikati ljubav i sve ono što ljubav podrazumijeva govorile su prisutne autorice Aleksandra Knežević, Željka MezićSanja Pribić, Edisa Čišić, Gülay Yüksel i İrma Zmiric Çetinkaya

otvaranj10mini

Otvaranje izložbe VOLI ME, NE VOLI ME 


Kako glasi diplomatski odgovor na pitanje šta je ljubav i koje su sličnosti a koje razlike između posla diplomata i umjetnika, govorili su Mario Zadro, otpravnik poslova Veleposlanstva Hrvatske u Ankari, Igor Mirković, generalni konzul u Istanbulu, te Began Muhić generalni konzul Bosne i Hercegovine.
Otvorenju su prisustvovali i studenti Univerziteta likovnih umjetnosti Mimar Sinan iz Istanbula, te umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske.


edisa-cisic-cmyk

Ilustracija Edise Čišić


"Zanimljivo je da se izložba posvećena ljubavi otvara u Istanbulu istovremeno kada se u ovom gradu koji spaja Europu i Aziju održava svjetski politički samit vezan uz trenutna turbulentna događanja u svijetu. Poruka koju šalju umjetnici jest  poruka međusobne tolerancije i ljubavi", zaključila je Ana Đokić, autorica međunarodnog umjetničkog projekta VOLI ME, NE VOLI ME  te najavila otvorenje izložbe u Berlinu za decembar 2015. kada će se projektu priključiti i umjetnici iz Njemačke.


volimenevolime-zdenko-basic

Ilustracija Zdenka Bašića


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ma) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook