Slastice usrećuju

Oprez! U ovu 'čokoladnu rapsodiju' ćete se opasno zaljubiti!

Auto & Dom20.11.15, 12:28h

Oprez! U ovu 'čokoladnu rapsodiju' ćete se opasno zaljubiti!
Nekad popularne rolade s vremenom su izašle iz mode, no mi vam donosimo recept koji ćete zasigurno obožavati

 

Modernija i sofisticiranija verzija omiljene rolade s kremom od mascarponea i vrhnja i laganog čokoladnog biskvita gotova je u tren oka, a prikladna je i za početnike u kuhinji

 

Potrebni sastojci:

 

za tijesto


60 g kakaa
60 ml vruće vode
vanilin šećer
30 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
7 jaja
Pola kašičice praška za pecivo

 

za kremu


200 ml vrhnja za šlag
150 mascarponea
2 velike kašike šećera u prahu
1 mahuna vanilije

za glazuru
150 g čokolade 
50 g maslaca
1 kašika meda

 

Priprema

 

Zagrijete rernu na 170 stepeni. Na veliki lim za pečenje (onaj iz rerne) stavite papir za pečenje i lagano ga namastite maslacem. 

 

U manjoj posudi izmiješajte kakao, vruću vodu i maslac. Razdvojite žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Žumanjke istucite s polovicom šećera i vanilin šećerom. Kad smjesa postane kremasta i blijedožuta, dodajte joj smjesu s kakaom i dobro izmiješajte. U posebnoj posudi istucite bjelanjke, a kad se počnu formirati mekani vrhovi, dodajte im preostali šećer pa tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.

 

Trećinu bjelanjaka dodajte u smjesu s jajima i kakaom te lagano promiješajte silikonskom špatulom. Dodajte i ostatak nježno miješajući da se ne stvore mjehurići zraka. Dobivenu smjesu istresite na pripremljeni lim i zaravnajte te stavite peći na 170 stepeni oko 15 - 18 minuta.

 

Tijesto izvadite da se ohladi i prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.

 

Za glazuru rastopite čokoladu, maslac i med na pari i ostavite da se ohladi.

 

Istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te mu dodajte vaniliju i mascarpone i na kraju izmiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu.


Ohlađeno tijesto ravnomjerno premažite smjesom mascarponea i vrhnja pa zarolajte pomažući se pritom papirom za pečenje koji ćete polako uklanjati kako budete rolali.

 

Kad zarolate kolač do kraja, stavite ga u frižider na pola sata da se krema stisne. Nakon toga ga prelijte mlakom (ne smije biti vruća, jer će se krema rastopiti) glazurom i po želji ukrasite te stavite u frižider.

 

Izvadite kolač iz frižidera barem 15 minuta prije posluživanja.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook