FOTO/ Revolucija u plastičnoj hirurgiji

Vatrogascu transplantirano tuđe lice nakon što je u požaru ostao bez svog: 'Djeca su bježala od mene vrišteći i plačući...'

Lifestyle17.11.15, 12:51h

Vatrogascu transplantirano tuđe lice nakon što je u požaru ostao bez svog: 'Djeca su bježala od mene vrišteći i plačući...'
Hardison je imao 50/50 posto šanse da preživi ovako komplikovani zahvat u kojem su ljekari morali paziti prilikom prespajanja krvnih žila i živaca i namještanja kostiju lica. Iako su ljekari strahovali da bi Patrick unutar tri mjeseca mogao doživjeti neki oblik odbacivanja organa, to se nije dogodilo

 

Patrick Hardison 41-godišnji je penzionisani vatrogasac koji je tokom intervencije na gašenju požara u jednoj kući stradao kad mu je krov pao na glavu. Maska koju je nosio na licu, istopila se, a Hardison je ostao bez lica, kose na glavi i ušiju. Jedva je preživio ovu tragediju, a u 14 godina od nesreće prošao je čak 71 plastičnu operaciju. Tokom svih tih godina pio je velike količine lijekova protiv bolova jer ga je koža na licu boljela i mišići zatezali.

 

A onda je dobio priliku da mu se transplantira novo lice zahvaljujući sredstvima i interesu Medicinskog univerziteta Lagone u New Yorku. Operacija vrijedna oko milion dolara nije bila nimalo jednostavna.


Operacija trajala 26 sati


Patricku su ljekari u operaciji koja je trajala 26 sati transplantirali lice 26-godišnjeg Davida Rodebaugha koji je nakon motociklističke nesreće završio u komi.

 

david-rodebaugh

Mladić čije je lice transplantirano na Hardisona

 

Hardison je imao 50/50 posto šanse da preživi ovako komplikovani zahvat u kojem su ljekari morali paziti prilikom prespajanja krvnih žila i živaca i namještanja kostiju lica. Iako su ljekari strahovali da bi Patrick unutar tri mjeseca mogao doživjeti neki oblik odbacivanja organa, to se nije dogodilo.


Otac petero djece dobio lice mladića

 

Penzionisani vatrogasac, kojemu se većina od njegovo petoro djece ni ne sjeća kakvo je lice imao prije nesreće, danas se dobro oporavlja. Dekan Medicinskog fakulteta, Robert Grossman nazvao je ovu operaciju revolucionarnom te najopsežnijom operacijom ovakve vrste koja predstavlja veliki korak u rekonstruktivnoj plastičnoj medicini koja će uvelike pridonijeti razvoju nauki i medicine.

 

No, naći donora za Hardisona nije bilo tako jednostavno. Ljekarski tim morao je pronaći odgovarajućeg donora s istom krvnom grupom, visinom, težinom, bojom kože, bojom kose i ono najvažnije, bez antitijela koja bi uzrokovala odbacivanje transplantirane kože.

 

Djeca su ga se bojala

 

Kako je koža najveći ljudski organ i odbrambeni mehanizam za ostatak organzima te ima najveću obranu od bolesti i infekcija, Hardison će do kraja života morati piti lijekove. Hardison to danas smatra najmanjim problemom jer će napokon moći živjeti normalno.

 

“Djeca su prije bježala od mene vrišteći i plačući kad bi me vidjeli. Stoga vjerujem da postoje i gore stvari od smrti”, komentirao je kratko.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook