Krajem decembra u Podgorici

Uskoro premijera art filma Berina Tuzlića 'Requiem for Pinocchio'

Kultura16.11.15, 09:42h

Uskoro premijera art filma Berina Tuzlića 'Requiem for Pinocchio'
Ugledni bh. animator Berin Tuzlić, bio je član žirija Makedonskog festivala animiranog filma “Animax” koji se održavao početkom novembra u Skoplju

 

Pored našeg najnagrađivanijeg animatora, u sastavu žirija su bili i velika internacionalna imena iz svijeta animacije kao što su Martin Luczaj i Dzan Batist. Treba napomenuti da je Berin Tuzlić, kao predsjednik ASIFA BiH, bio ključna karika u pristupanju Makedonije u zemlje članice ove Međunarodne asocijacije animiranog filma. 

 

Tuzlić je nedavno u Skoplju imao izložbu stripa i projekcije kratkog animiranog filma “Strašila” čiji je izdavač za Veliku Britaniju i Škotsku “Komic Brew”. Inače, poslije izložbe u Edinburgu, Zagrebu, Beogradu i širom regije, “Strašila” će doživjeti i svoj novi oblik u vidu igrice za mobilne telefone. Za programing ove video igrice zadužen je Faruk Bavčić iz Goražda.

 

Pored ovoga, Tuzlić je najavio i premijeru svog novog kratkog animiranog art filma “Requiem for Pinocchio”. Premijera se očekuje krajem decembra u Podgorici jer je film urađen u koprodukciji sa crnogorskom produkcijom “Taurus”. Film su finansijski pomogli Federalno ministarstvo kulture i sporta, tačnije Fond za kinematografiju i Fond za kinematografiju Crne Gore. Autor muzike je Haris Ljumanović, animatori su Velid Agović i Darko Dacović, montažer Sanel Preljević, a dramaturg Naida Lindov.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook