Naučni skup i izložba u Bošnjačkom Institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića

Stogodišnjica rođenja Behaudina Selmanovića, jednog od najznačajnijih bh. slikara

Kultura15.11.15, 23:20h

Stogodišnjica rođenja Behaudina Selmanovića, jednog od najznačajnijih bh. slikara
Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja slikara Behaudina Selmanovića, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića organizuje naučni skup, izložbu i studentsku konferenciju, s ciljem afirmacije likovnog stvaralaštva jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika. Obilježavanje stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića započet će naučnim skupom pod nazivom „Hommage slikaru Behaudinu Selmanoviću povodom stogodišnjice rođenja“, koji će biti održan u Bošnjačkom institutu, u svečanoj sali Gazi Husrev-begovog hamama, u ponedjeljak, 16. novembra 2015. godine, u 10.00 sati.



Na skupu će izlagati stručnjaci iz oblasti historije umjetnosti i likovne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona: Fahrudin RizvanbegovićZvonko MakovićIrfan HošićSnježana Mutapčić, i Edin Numankadić. Istog dana, u popodnevnim satima, bit će prikazan dokumentarni film „Blistava jednostavnost slikara Behaudina Selmanovića“, autora Ivana Kordića, u produkciji Televizije Sarajevo. 


U 18.00 sati u Bošnjačkom institutu bit će upriličeno otvorenje izložbe „Behaudin Selmanović 1915 - 2015“, a nastavak druženja uz umjetnost Behaudina Selmanovića bit će upriličen u Umjetničkoj galeriji BiH u 19.00 sati. Izložba je zajednički projekat Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, i s pravom možemo reći da se radi o jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u oblasti likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko godina.


41-autoportret-s-jabukama-oko-1959-ulje-na-platnu-92-x-73


Riječ je o prvoj velikoj izložbi slika ovog bosanskohercegovačkog umjetnika nakon njegove prve i jedine retrospektivne izložbe, koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u decembru 1986. godine. Gotovo trideset godina poslije, javnost će ponovo dobiti priliku da vidi umjetnička djela Behaudina Selmanovića, neka izložena po prvi put. Djela za izložbu „Behaudin Selmanović 1915-2015“ ustupili su: Abdulmedžid SelmanovićMeliha Husedžinović, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajeva, Franjevački samostan sv. Anto u Sarajevu, Muzej grada Zenice, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Ustanova „Založba kralja Tomislava“ u Čapljini i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića. Umjetnička djela iz privatne kolekcije Abdulmedžida Selmanovića bit će izložena u galeriji Bošnjačkog instituta, a djela iz fundusa Umjetničke galerije BiH i kolekcija ostalih galerija, muzeja i samostana u BiH bit će postavljena u Umjetničkoj galeriji. 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/am)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook