Lingvistička afera

Nakon odluke ANUBiH: Ko (ni)je pokrovitelj kontroverznog Jahićevog rječnika?

Kultura11.11.15, 15:48h

Nakon odluke ANUBiH: Ko (ni)je pokrovitelj kontroverznog Jahićevog rječnika?
Akademija nauka i umjetnosti BiH donijela je odluku o povlačenju pokroviteljstva za Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića. Odluku je donio Izvršni odbor ANUBiH na 34. sjednici

 

- Povlači se odluka ANUBiH o davanju pokroviteljstva Bošnjačkoj asocijaciji 33 za izdavanje djela Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića, data aktom predsjednika ANUBiH, navodi se u odluci. Istovremeno, traži se od Bošnjačke asocijacije 33, njenih suizdavača Rječnika bosanskog jezika i izdavača da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identificiraju ova izdanja, ni pod kojim uvjetima i ni u kakvoj formulaciji ne navode ANUBiH kao pokrovitelja budućih izdanja.

 

Drugi pokrovitelj

 

Osim toga, upućena je molba Odjeljenju humanističkih nauka ANUBiH da razmotri objavljene tomove Rječnika bosanskog jezika čiji je autor Jahić i da svoje mišljenje dostavi Izvršnom odboru ANUBiH.

 

Kako je navedeno u saopćenju, relevantni izvodi iz ove odluke bit će dostavljeni Bošnjačkoj asocijaciji 33, autoru Rječnika bosanskog jezika Jahiću i izdavaču tomova šest i sedam Rječnika bosanskog jezika te Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti, koja je navedena kao drugi pokrovitelj tog rječnika. Zatim u odluci stoji da se "u tomovima 6 i 7, koji su objavljeni 2014, kao drugi pokrovitelj pojavljuje Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti. O ovome ANUBiH nije bio nikada obaviješten, niti je dao saglasnost za takav postupak. U ime oba pokrovitelja je navedeno ime akademika Muhameda Filipovića. On je označen kao direktor Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH, iako mu je ta funkcija prestala 2013. (zapisnik sa sjednice Predsjedništva od 28. maja 2013)".

 

- Članovi Izvršnog odbora ANUBiH pregledali su odrednice Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića, a Izvršni odbor ANUBiH je zaključio da ta materija spada u oblast Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH i da će stručnu ocjenu prepustiti tom tijelu, navodi se u saopćenju.

 

Uvid u historijat odlučivanja o pokroviteljstvu proveo je Izvršni odbor, a paralelno je provedeno bibliografsko istraživanje rječnika, koje je izvršila Biblioteka ANUBiH, te su oba postupka pokazala da postoje nepravilnosti: Uvidom u tomove 3, 4, 5 i 6 Rječnika konstatirano je da je izdavač promijenjen - umjesto Bošnjačke asocijacije 33, kao izdavač se pojavljuje sam autor. Organizacija koja je tražila i dobila pokroviteljstvo dobila je, barem po jednom dijelu impresuma, samo ulogu suizdavača. ANUBiH-u na tu promjenu nije skrenuta pažnja, tako da je njegova reakcija izostala. Također, uvidom u tom 7 konstatirano je da ISBN sadrži oznaku 534, koja upućuje na pojedinca kao jedinog izdavača. ANUBiH ne daje pokroviteljstvo ili suizdavaštvo pojedincima, pa su stoga ovakve radnje gruba povreda pokroviteljstva. 

 

Šesti tom, kako se dalje navodi, nema vlastiti CIP, odnosno nije registriran u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Istovremeno, ISBN broj je kopiran s petog toma. ANUBiH ne može i ne smije stajati iza takvih postupaka. Ovu odluku potpisao je predsjednik ANUBiH, akademik Miloš Trifković.


 
Nakon kontroverzi koje je u javnosti izazvao proteklih sedmica Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića, a sada i izgubljenog pokroviteljstva ANUBiH, pokušali smo u ovoj krovnoj naučnoj asocijaciji dobiti stav ili mišljenje više. Ali uzalud. 

 

Nisam tužan

 

I pored upornih telefonskih poziva, možemo samo reći da je dopisni član Odjeljenja humanističkih nauka Dubravko Lovrenović na putu, akademik Zdenko Lešić na odmoru, da se prof. dr. Mirko Pejanović ne javlja na telefon, dok akademik Dževad Karahasan (istina iz Odjeljenja umjetnosti) može jedino potvrditi da mu nedostaju informacije o cijelom slučaju. Kaže: "A nisam ni tužan zbog toga što mi nedostaju informacije." 

 

Reagirajući na ovu odluku Akademije, autor Rječnika Jahić tvrdi:


- Ovo je ideološko-medijski spor. Možda niko od njih nije ni zavirio u rječnik.
Za akademika Muhameda Filipovića ovo bi mogla biti "srpska ujdurma", dok predsjednik BZK-a Preporod Senadin Lavić smatra da je "neshvatljivo da se jedna govorna populacija pokušava demonizirati, a da svako ko se bavi bosanskim jezikom mora biti izvrijeđan, obezvrijeđen i demoniziran".   


(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook