Večeras u SARTR-u

Florence Hartmann promovirat će svoju knjigu 'Krv realpolitike: Afera Srebrenica' u izdanju Buybook-a

Kultura09.11.15, 10:28h

Florence Hartmann promovirat će svoju knjigu 'Krv realpolitike: Afera Srebrenica' u izdanju Buybook-a
Knjiga Krv realpolitike: Afera Srebrenica, autoriceFlorence Hartmann, u Buybookovom izdanju, u prevodu Sabine Subašić-Galijatović u proteklim je sedmicama izazvala lavinu interesa medija i čitalačke publike

 

Uznemirujuće svjedočanstvo o Hartmanninom istraživanju o pozadini dejtonskog procesa i njegovoj povezanosti s genocidom u Srebrenici, nameće se kao važan dokument u historijskom procjenjivanju bosanskohercegovačke prošlosti i sadašnjosti. Veliku pozornost i razornost knjiga nije, međutim, dobila kroz špekulacije ili nekakva lična svjedočenja, nego one proističu iz pažljivog čitanja manje ili više poznatih dokumenata koji su do sada bili previđeni od medija i javnosti.

 

Florence Hartmann će prilikom večerašnje promocije publici pružiti uvid u zapanjujuće informacije koje u ovoj knjiiz razotkriva, kao i svoja iskustva u interakciji sa potencijalnim izdavačima, sa Haškim tribunalom i drugim učesnicima ovih historijskih procesa. Svoja će mišljenja i interpretacije konfrontirati sa učesnicima večerašnjeg razgovora, dobrim poznavaocima otvorenih tema i samog Hartmanninog teksta, Emira Habula, Srđana Dizdarevića, Zlatka Dizdarevića i Damira Uzunovića.

 

Promocija će započeti večeras (9. novembra 2015) u sali Sarajevskog ratnog teatra u 19:30, a ulaz je slobodan do popunjenja kapaciteta sale.

 

1-florence-hartmann-sarajevo-1377-1024

 

Florence Hartmann, francuska novinarka i autorica više istraživačko publicističkih djela, jedanaest godina radila je za vodeći francuski list Le Monde, za koji je izvještavala o događajima koji su prethodili ratu u bivšoj Jugoslaviji, kao i o samom ratu. Bila je glasnogovornica i savjetnica tužiteljice na Međunarodnim tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Haški tribunal ju je 2011. godine osudio na sedmodnevnu zatvorsku kaznu radi otkrivanja tajnog dogovora koji su tokom suđenja Slobodanu Miloševiću sudije Tribunala sklopile sa Srbijom i javnosti uskratili kapitalne informacije koje povezuju Srbiju s genocidom u Srebrenici.

 

Poznati britanski novinar Ed Vulliamy u ekskluzivnom predgovoru knjige piše: "Ova knjiga Florence Hartmann, zasnovana na istraživanju mase dokaza koji dokumentuju opsadu Srebrenice, pokazuje da je postojala mnogo šira upletenost u događaje koji su vodili do pada enklave. Deklasificirane depeše, ekskluzivni intervjui i svjedočenja pred Haškim tribunalom pokazuju da su vlade Britanije, SAD-a i Francuske prihvatale, a katkad i tvrdile, da su Srebrenica i dvije preostale UN-ove zaštićene sigurne zone bile 'neodržive' mnogo prije nego što je general Ratko Mladić zauzeo grad, te bile spremne da ustupe Srebrenicu Srbima, u težnji da dođu do mape koja bi bila prihvatljiva Slobodanu Miloševiću, srbijanskom predsjedniku, u zamjenu za mir."

 

Krv realpolitike: Afera Srebrenica, autorice Florence Hartmann je od ove sedmice dostupna u Knjižari Buybook, Radićeva 4. Večeras će biti dostupna publici u Sartru po promotivnoj cijeni, a autorica će biti knjigu potpisivati nakon promocije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook