hrana za hladne dane

Napravite mesne kuglice koje će se topiti u ustima, a ukućani vas obožavati

Auto & Dom05.11.15, 10:27h

Napravite mesne kuglice koje će se topiti u ustima, a ukućani vas obožavati
Mesne okruglice klasično su talijansko jelo koje se radi s umakom od rajčice i poslužuje uz tjesteninu, a kako bi imale savršenu teksturu te bile meke i sočne, probajte iskoristiti koji od ovih savjeta

Za mesne se okruglice obično koristi miješano mljeveno meso, ali mnogi ih rade i s primjerice mljevenom puretinom ako nisu ljubitelji crvenog mesa. Tada im je okus nešto blaži. Najčešći su začini koji se stavljaju u mesne okruglice sol, papar, sitno nasjeckani češnjak, a neki vole staviti i luk. U tom slučaju okruglice su još bolje ako ga prethodno malo prepržite, mada se luk više koristi u faširancima. Kada ste prikupili sve sastojke, mesne ćete okruglice zaista začas pripremiti, samo pripazite na ovih nekoliko trikova da bi bile još ukusnije. 

 

1. Meso solite prije no što dodate ostale sastojke

Kod mesnih okruglica ne postoji mogućnost naknadnog soljenja jer čak i ako je umak dovoljno slan, meso unutar okruglice i dalje će biti bezokusno. Dakle, meso treba posoliti, promiješati pa dodati ostale sastojke poput jajeta i začina. Ako ih radite prvi put, zapamtite koliko ste soli stavili na tu količinu mesa kako biste idući put lakše korigirali količinu i došli do još boljeg okusa. U svakom slučaju, za prvi je put bolje da su manje slane nego da pretjerate pa ćete ih morati baciti.

 

2. Treba staviti barem jedno jaje

Bez obzira na to što se mljeveno meso drži zajedno dok radite okruglice, za vrijeme kuhanja će se stisnuti pa postati tvrdo ako ne stavite jaje. Ako ne volite jaja, možete staviti malo mlijeka i krušnih mrvica, mada je ovo prvo dio ovog recepta.

 

3. Ne pretjerujte s miješanjem

Da bi okruglice bile sočne i meke, ne treba ih previše miješati. Nakon što dodate začine i jaje, meso miješajte toliko dok ne budete sigurni da se sve sjedinilo kako treba. 

 

4. Formiranje okruglica

Da bi ostale sočne i meke, kod izrade okruglica važno je da ih ne stišćete previše rukama odnosno dlanovima. Formirajte kuglicu i dalje će meso na okupu držati jaje. Da se meso ne bi lijepilo za dlanove i prste, ruke prethodno možete malo nauljiti.

 

5. Veličina okruglica također je važna

Ovo je pravilo vrlo jednostavno – neka sve okruglice budu iste veličine, bez obzira na to volite li one koje možete pojesti u jednom zalogaju ili da su veće. Ako su nejednake, one manje će se skuhati prve, a veće ostati sirove u sredini što je opasno za zdravlje.

 

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook