'DEČAK IZ VODE'

Na današnji dan preminuo je Milan Mladenović, jedan od najvećih muzičara s ovih prostora

Showbizz05.11.15, 09:31h

Na današnji dan preminuo je Milan Mladenović, jedan od najvećih muzičara s ovih prostora
Na današnji dan 5. novembra 1994. umro je Milan Mladenović, kompozitor, gitarista i pjevač grupe 'Ekaterina Velika'


Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo, a 1970. godine dolazi u Beograd.

 

Pohađao je Jedanaestu beogradsku gimnaziju u kojoj krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi rok bend, Limunovo drvo. Godine 1980.  sa Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, Mladenović je osnovao svoj prvi značajniji sastav, Šarlo akrobata, a prvi javni nastup su imali aprila iste godine u SKC-u. Krajem 1981. sa Mihajlovićem, formira novi bend Katarina II.

 

Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar “Šarla “, Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album “Katarina II” na kojem se nalaze antologijske numere “Radostan dan”, “Aut” “Jesen“ , “Ja znam“ , “Treba da se čisti” i druge.

 

Bend uskoro dobija novo ime, Ekatarina Velika, napušta ih Gagi Mihajlović, a album iz 1986. “S vetrom uz lice”, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene, gdje sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma “Ljubav”, “Samo par godina za nas”, “Dum dum”, “Neko nas posmatra”.

 

U augustu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da boluje od raka pankreasa, od koga je i preminuo u Beogradu nepuna tri mjeseca kasnije 5. novembra.

 

Danas na godišnjicu smrti u Novom Sadu biće svečano otvoren “Prolaz Milana Mladenovića”, koji se će se nalaziti u samom centru, pa će tako i najveći vojvođanski grad, nakon Zagreba, Beograda i Podgorice, na ovaj način odati počast čuvenom muzičaru.

 

 

 

(muzika.co.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook