Istraživanje naučnika sa Univerziteta Edinburgh

Predator u kući: 'Mačke vrlo vjerovatno žele ubiti svoje vlasnike'

Lifestyle03.11.15, 10:23h

Predator u kući: 'Mačke vrlo vjerovatno žele ubiti svoje vlasnike'
Istraživanje naučnika sa Univerziteta Edinburgh otkrilo je da mačke, unatoč tome što izgledaju slatko i bezopasno, vjerovatno žele napasti svoje vlasnike zbog ubojitog predatorskog instinkta. Naučnici su napravili poređenje u ponašanju kod kućnih mačaka, divljih mačaka i velikih mačaka poput lavova

Uspoređivanjem snježnog leoparda, škotske divlje mačke i afričkog lava, naučnici su otkrili da veliki predatori dijeli slične karakteristike po pitanju agresivnosti i neurotičnog ponašanja poput kućnih mačaka.

 

Kada bi kućne mačke bile veće vrlo vjerovatno bi pokušale ubiti svoje vlasnike. Naučnici su osobnost mačka ocijenili prema pet velikih ljudskih osobina poput otvorenosti novim iskustvima, introvertnosti i ekstrovertnosti, slaganju, neurotičnosti i savjesnosti.

 

U suradnji sa Zoološkim vrtom Bronx, naučnici su također procjenjivali osobnost mačaka na temelju njihove zaigranosti. Psiholog Max Watchel navodi da vlasnici mačaka moraju imati na umu da u svom domu imaju malenog predatora, prenosi The Mirror.

 

“Dobro je shvatiti osobnost naših kućnih ljubimaca. Različite mačke imaju različitu osobnost. Što se tiče njihove vrste, po njoj one imaju mnoge sličnosti. One možda jesu čupave i drage, ali moramo imati na umu da kada imamo mačke, u našoj kući imamo malenog predatora”, naveo je Watchel za 9News.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook