Film nakon čije projekcije nema aplauza

Banja Luka: Održana premijera dokumentarca 'Djeca' autora Denisa Bojića

Kultura27.10.15, 14:21h

Banja Luka: Održana premijera dokumentarca 'Djeca' autora Denisa Bojića
Premijera dokumentarnog film "Djeca" autora Denisa Bojića, u produkciji Radio - televizije Republike Srpske održana je sinoć u banjalučkom multipleksu "Palas"

 

Film prikazuje jednu od najstrašnijih i najvećih tragedija u Srpskoj, ali svjetskoj javnosti malo poznatu, svjedočenje četvoro roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u posljednjem ratu izgubili po troje djece. Joka Milovanović, Mileva Lazarević, Mileva Župić i Marinko Bjelica u filmu svjedoče svoju tragediju. Ovo je film koji treba da ostane sačuvan u kulturi sjećanja na žrtve koje su stradale za Republiku Srpsku.

 

Kada se projektor ugasio, u bioskopskoj sali zavladao je muk. Sav bol i tragedija koju u sebi nose roditelji poginulih boraca Vojske Republike Srpske prenesena je na filmsko platno. Film koji ostavlja bez daha. Film koji nanosi trajne ožiljke i poslije kojeg čovjek više nije isti. Dokumentarac "Djeca" trajno je obilježje u kulturnom sjećanju srpskog naroda.

 

,,Prvi utisak je da nismo zaboravljeni. Velike su godine prošle nije ništa urađeno povodom svih slučajeva, međutim došao je i ovaj trenutak i smogli smo snage da bi nešto uradili. Ne zna se čija je priča bolnija i žalosnija i meni je drago da svijet ovo vidi, a žao mi je što se ovo dogodilo i meni i drugima'' rekao je Zoran Lazarević, brat tri poginula borca Vojske RS.

 

,,Tuga jeste, i dalje ostaje. Nemam riječi, hvala RTRS-u da je ovo odradio ovako da se ne zaboravi, to nam je najbitnije'' istakla je Bosa Gvero, sestra Milene Župić koja je izgubila tri sina.

 

Denis Bojić autor filma: "20 godina kasnije napravili smo dokument vremena, dokument stradanja, koji može, mora i biće trajno upisan za sve generacije koje dolaze poslije nas, jer je rat jedno veliko zlo i briše sve ljudsko, a ovo je možda najjača antiratna poruka koja dolazi sa ovih prostora''.

 

Proslavljeni srpski režiser, Darko Bajić, prvi put je, kaže, prisustvovao filmu nakon čije projekcije nema aplauza. Poslije ovog filma ostaju, kaže, sve strahote u čovjeku ali i istina o svemu što se događalo. Ono što ovaj film negdje krasi jeste energija i snaga da se pokaže patnja, jer često tek kad izgubimo nekog počnemo da razmišljamo o tome. Cijela ekipa RTRS-a pokazala je cijeloj eks Jugoslaviji da treba da prave ovakve filmove, jer govore upravo o tome koliko je ova tragedija velika".

 

Draško Milinović, generalni direktor RTRS-a, istakao je da je ponosan na ovaj film i da se nada da mu predstoji uspješan festivalski život. Rad na filmu predstavljao je potresno emotivno iskustvo za cijelu ekipu. Cilj ovog dokumentarnog filma bio je da se ispriča priča o herojima srpskog naroda, da se otrgnu od zaborava i sačuvaju sjećanja na poginule mladiće i njihove roditelje i da kompletna srpska zajednica i javnost čuju tragične činjenice o ovim događajima. 

 

Premijeri filma prisustvovali su najviši zvaničnici Srpske: predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, ministri, poslanici i drugi predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Republike Srpske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook