Olakšanje za vozače

Nova Boschova tehnologija: Cesta će vam reći gdje je slobodno parking mjesto

Auto & Dom19.10.15, 08:56h

Nova Boschova tehnologija: Cesta će vam reći gdje je slobodno parking mjesto
Potraga za slobodnim parking mjestom u gradskim centrima i javnim garažama svakodnevna je obaveza vozača, koja im kida živce i troši vrijeme. No, ubrzo to možda više neće biti tako

 

 

Bosch je razvio rješenja za izradu baze podataka u kojoj će u stvarnom vremenu pomoću bežičnih senzora ugrađenih u asfalt biti registrovana slobodna parking mjesta. Senzori prepoznaju da li je parking mjesto zauzeto ili ne i tu informaciju dijele sa „bazom" putem interneta. U budućnosti će čak i automobili, koji prolaze pokraj slobodnih parkirnih mjesta, moći registrovati tu informaciju i putem interneta proslijediti je u bazu podataka. Ultrazvučni senzori ugrađeni u mnoge savremene automobile kao podrška sistemima za pomoć pri parkiranju prepoznaju slobodna mjesta duž ceste. Budući da su mnoga vozila sada umrežena, ta se informacija može prenijeti i putem interneta i prikazati na navigacionoj karti u realnom vremenu. Prenošenje ovih informacija u aktuelnom trenutku na pametne telefone korisnika ili direktno na navigacijske uređaje u njihovim automobilima može skratiti potragu za parkirnim mjestima, koja vozačima često zadaje muke.

 

Prema APCOA anketi, koju je među vozačima sproveo evropski tržišni lider u oblasti razvoja sistema naprednog parkiranja, u Njemačkoj prosječna potraga za parkirnim mjestom traje deset minuta. Anketa otkriva da Nijemci voze 4,5 kilometara kada traže parkirno mjesto, što rezultira dodatnim troškovima od 1,35 eura po potrazi. Ukratko, što brže ljudi nađu parking mjesto, to će iskustvo biti manje frustrirajuće, skupo i štetno za okolinu. Rješenje koje je razvio Bosch moglo bi znatno doprinijeti toj promjeni. Bežični senzori postavljeni u asfalt ugrađeni su u stabilna, polukružna plastična kućišta, slična onima koja se koriste za označavanje traka na cestama. Bežični senzor može prepoznati je li nad njim parkiran automobil. Sitni energetski štedljiv radijski odašiljač u senzoru prenosi te informacije na prijemnik (slično kućnom wi-fi usmjerivaču), koji može prikupljati podatke sa stotina senzora. 

 

„Informacije o statusu tada se prenose putem interneta u bazu podataka. Softverski program stvara parking kartu određenog područja u realnom vremenu”, objašnjava dr Rolf Nicodemus, vođa projekta Connected Parking u Boschu. On dodaje da sistem može registrovati i informaciju da li se slobodno mjesto nalazi u „javnoj garaži, nekoj ulici ili u gradskom centru”.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook