Jeste li religiozni ili ne

Vjerovalo se da što ste obrazovaniji, manje su šanse da vjerujete u Boga: Sada otkrivena prava istina

Lifestyle18.10.15, 11:07h

Vjerovalo se da što ste obrazovaniji, manje su šanse da vjerujete u Boga: Sada otkrivena prava istina
Obzirom na to da je kod najobrazovanijih ujedno i najveći udio ateista, do sada se vjerovalo kako je obrazovanje glavni faktor prema kojem se može pretpostaviti koliko će ko biti religiozan

 

Sudeći prema rezultatima, religioznost nema toliko veze s obrazovanjem koliko s time rješavate li probleme intuitivno ili pažljivo važući uzroke i posljedice te dobre i loše strane.

 

Obzirom na to da je kod najobrazovanijih ujedno i najveći udio ateista, do sada se vjerovalo kako je obrazovanje glavni faktor prema kojem se može pretpostaviti koliko će ko biti religiozan.

 

Zvučalo je i očekivano – naučnici se moraju oslanjati na opipljive dokaze, logično zaključivanje te sigurno neće u pomoć prizivati nadnaravne sile. No do sada nije provedeno sistemsko istraživanje koje bi to potvrdilo.

 

A kada su se psiholozi počeli interesirati oko osobne religioznosti, brzo su tu tezu doveli u pitanje. Predložili su sasvim novi model. Prvi koji je predložio kako su intucija i logika ključni za osobnu religioznost bio je David Rand sa Yalea 2011.

 

Fundamentala mana svih istraživanja

 

Prvi dio istraživanja bio je lagan – testovima su mjerili koliko se ispitanik oslanja na intuiciju a koliko na promišljanje. Dokazao je kako oni intuitivniji češće vjeruju u Boga. “Intuitivni ljudi su skloni pripisivati neki veći smisao svijetu ili određenom događaju”.

 

S druge strane, ono skloni promišljanju će prije istu stvar objasniti logičnim nizom događaja, čak i ako ne shvaćaju sve karike u lancu” napisao je dr. Rand.

 

Gordon Pennycook sa Univerziteta Waterloo proučavao je kako se to odnosi na omjer ateista kod različitih razina obrazovanja.

 

“Da, obrazovanje može igrati ulogu, ali ne zbog znanja, nego zbog toga što potiče propitkivanje i kritičko razmišljanje” zaključio je Pennycook.

 

No oba istraživanja imaju fundametalnu grešku – kako mjeriti nečiju religioznost? I Rand i Pennycook jednostavno su pitali ispitanike “Jeste li religiozni”.

 

No na to pitanje ni oni koji slijede vjeru samo zbog odgoja i kulture niti agnostici ne mogu posve tačno odgovoriti.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook