VIDEO/ Kreativni Tuzlaci osvajaju simpatije publike

Nastade novi hit u zemlji Bosni: Pogledajte prvu bh. YouTube seriju 'Iz fajlova detektiva Herigena'

Mediji16.10.15, 12:39h

Nastade novi hit u zemlji Bosni: Pogledajte prvu bh. YouTube seriju 'Iz fajlova detektiva Herigena'
'Iz fajlova detektiva Herigena' prvo je trebao biti film. Međutim, u maju ove godine grupa kreativnih Tuzlaka odlučila je ubrzati proces i napraviti prvu bosanskohercegovačku YouTube seriju

 

Grupa agilnih i kreativnih Tuzlaka, predvođena Damirom Pejićem i Nedimom Hogićem, ovih dana je premijerno predstavila prvu bosanskohercegovačku YouTube seriju - 'Iz fajlova detektiva Herigena'. Prva epizoda ove serije, koja je žanrovski mješavina komedije, krimića, drame, trilera i horora, već je osvojila simpatije gledatelja, koji nove bizarne slučajeve odsad omiljenog lika, detektiva Džona Herigena, s nestrpljenjem iščekuju.


- U današnjem vremenu bezuslovnih boli i lakih rješenja, detektiv Džon Herigen se grčevito bori protiv mračnih, podzemnih sila Zla. Serije potresnih podsjećanja kad je boljima bilo gore, a gorima bilo Dole - kratki je opis na Facebook stranici serije.

 

'Iz fajlova detektiva Herigena' prvo je trebao biti film. Međutim, u maju ove godine grupa kreativnih Tuzlaka odlučila je ubrzati proces i napraviti seriju.

iz-fajlova-detektiva-herigena-1
iz-fajlova-detektiva-herigena-2
iz-fajlova-detektiva-herigena-3


Otkud ideja za prvu bh. YouTube seriju, kad će izaći druga epizoda, kakva je budućnost 'Detektiva Herigena' - pitali smo reditelja, scenaristu i montažera Damira Pejića, koji uz Nedima Hogića i producira seriju.


- Seriju smo počeli radit' u maju ove godine. A film (jer je 'Iz Fajlova Detektiva Herigena' inicijalno treb'o bit' film) je započet 2004. ili 2005. godine. Ne sjećamo se više. 98% materijala kojeg ste vidjeli u prvoj epizodi, a koje će bit' korišten i u drugoj epizodi, snimljen je prije tih nekih 10, 11 godina - kaže za DEPO Portal Damir Pejić.


Kratki sinopsis?


- Ne damo vam. Pratite, gledajte.


Otkud ideja?


- 2004. godine čet'ri individue su sjedile u autu čekajući nekoga ili nešto. Damir Mukinović je provalio: “Detektiv Džon Herigen, detektiv sa najvećim brojem neriješenih slučajeva.” Rečenica je bila ekstremno inspirativna. Svi prisutni se nasmijaše a jedan od njih, Damir Pejić, par dana kasnije napisa par scena koje snimismo za dva dana. Tokom sljedećih mjeseci (a valjda kasnije i godina), uz unikatnu kreativnu asistenciju Nedima Hogića, napisano je i petnestak dodatnih scena, pa i nekoliko scena za sljedeću sezonu koja, ev' ekskluzivno Vam izjavljujemo, nosi naziv “Zao Pad”. Onda kad bi se sjelo da se piše, scenarij se pis'o sam od sebe, a likovi razvijali k'o da su oduvijek postojali. 

 

Kažete, prvo ste namjeravali snimiti film...


- 'Iz fajlova detektiva Herigena' inicijalno je treb'o bit' film. Snimanje je započelo 2004. ili 2005. godine. Ne sjećamo se više. 98% materijala kojeg ste vidjeli u prvoj epizodi (a koji će bit' korišten i u drugoj epizodi) snimljen je prije tih nekih deset-jedanaes godina. 


Ideja za 'Herigena' k'o seriju se pojavila baš negdje u maju ove godine. Nakon toliko godina, bio je to možda već peti pokušaj da se nešto pokuša pokrenut'. Ovdje je nemoguće snimit' film u nezavisnoj produkciji. Svi su lijeni i samo pričaju bajke uz vikendne pive. Neće niko ništa da radi, a da ni ne pričamo o makar blagom požrtvovanju na nešto duže staze. Neki nas ignoriraše. Neki odustaše na startu, a mnogi i odbiše. Da. Mnogi rekoše “ne”, čekajući valjda tu neku bolju holivudsku ponudu. Sad mi žao što u trejler ne stavismo i “U Gradu Odustalih”.
 

detektiv-herigen-1

detektiv-herigen

Kako se onda ta mala neodlučna ekipa, ipak, uspjela pokrenuti?


- Jedan od producenata je odlučio da prevari tu malu neodlučnu ekipu idejom o kratkim epizodama, gdje će jedna epizoda izletat' svakog mjeseca. Onako usput i bez previše obaveze. Na taj način, svi učesnici bi imali osjećaj kontinuiteta, osjećaj da se stvari brže realiziraju i dešavaju, a usput bi se svi malo i zabavili dok radimo. Bio je to odličan potez. Rezultati su bili vidljivi već na prvim snimanjima. Kreativnost je odma' eksplodirala. 

 

Izgleda da su trebale proći godine da bi se shvatile neke stvari. Ni zemlja, ni okolina pa ni mentalitet ne trebaju da budu razlozi i/ili opravdanja za neupsjeh. Tako da smo mi odlučili da izokrenemo sve u našu korist; zemlju, okolinu i mentalitet, takve pogane kakvi jesu, koristićemo za inspiraciju.  


Ko je ko u seriji - reditelj, scenarista, glumci, itd.?


Sami kreditsi su, zapravo, već dati u prvoj epizodi, al' ih izgleda niko nije primijetio. Neka. Vjerovatno zato što prikaz svakog imena traje manje od 1/5 sekundi. Razloga je nekoliko. Format serije je nestandardan, najblaže rečeno. Epizode će trajati od pet do sedam-osam minuta, tako da su producenti odlučili ne trošiti minutu-dvije svake epizode da bi prikazali ko je šta radio. Koga interesuje, neka klikće pauzu. Osim toga, mali broj ljudi učestvuje u stvaranju, te se neka imena ponavljaju, a imena su suštinski nebitna. Bitan je šou. U ovom slučaju, šou sa najkraćim kreditsima u istoriji kinematografije. 

  
Koliko epizoda planirate u prvoj sezoni?


- Dvan'est il' trin'est. Možda bude i četrn'est. Nije lako unaprijed preciznije odredit' koliko će svaka scena trajat'. Koliko god scenarij bio utegnut, a sve (ne)isplanirano, uvijek neko nešto improvizantno nadoda tokom snimanja. Nerijetko to bude genijalan dodatak.
 

Kakva je budućnost serije? Planirate ostati na YouTubeu?


- Nemudro je pričat' o budućnosti bilo čega u ovoj našoj nam Zemlji Otišlih. Zasad sve ostaje na Tjubu. Jedini nam je cilj završit' prvu sezonu. Ako se šta pozitivno desi usput, dobro i jest'. 

 

Da li je već spremna prva sezona ili je mislite raditi u hodu?

 

- Spremna je samo u fajlu Worda. Svi radimo kojekakve poslove sa strane, tako da je teško sve sudionike sinhronizovat'. Veoma teško. Trenutno imamo i volju i sredstva da čitavu sezonu završimo u mjesec dana. Nažalost, to se neće desit' u tom vremenskom rasponu. Vrijeme nam je svima od esencije, a vremena nemamo. Ide kako ide. Neredovno. Al' bitno je da ide. 

 

Kakav je serija zasad prijem imala?


- Bolji nego što smo očekivali. 


Imate li šta da poručite Herigenovim fanovima?

 

- Gledajte svaku epizodu, makar u 720p.

 

Pogledajte kompletnu prvu epizodu serije 'Iz fajlova detektiva Herigena' - 'Elevator prokletstva'.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Mirna DUHAČEK)

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook