FOTO/ Svečanost u Vijećnici

U Sarajevu otvoren dvodnevni kongres iz oblasti 'Jedinstvenog zdravlja'

Biznis Klub15.10.15, 10:20h

U Sarajevu otvoren dvodnevni kongres iz oblasti 'Jedinstvenog zdravlja'
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učesnicima je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Sarajevu

 

Dvodnevni kongres iz oblasti "Jedinstvenog zdravlja", koji je okupio oko 300 učesnika iz 14 država, otvoren je sinoć u Sarajevu.

 

Prijavljenih 80 istraživača, kroz pet podijeljenih sekcija za koje su zaduženi renomirani domaći i strani moderatori, demonstrirat će nove metode o temama infektivne, parazitarne i bolesti prenosive vektorima, sigurnosti hrane i javnom zdravstvu, proizvodnji i dobrobiti životinja, obrazovanja i profesionalnog razvoja, te kliničke nauke.

 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učesnicima je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Sarajevu.

 

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almira Hadžović Džuvo istakla je da je koncept "Zdravlje za sve" vremenom postao pristup, a zatim pokret, zbog čega ovaj kongres ima širok društveni značaj.

 

Pojasnila je da taj koncept prepoznaje da su zdravlje ljudi, životinja i eko-sistema međusubno povezani i uključuje koordinirani, multidisciplinarni i međusektorski pristup.

 

Predsjednik Veterinarske komore FBiH Jasmin Ferizbegović rekao je da se veterinarske službe danas suočavaju s brojnim izazovima i obavljaju izuzetno složene zadatke, zbog čega je neophodno osigurati ambijent u kojem će moći ispoljiti svoje znanje i stručnost.

 

Moto kongresa je "One world One health One vision", a organizatori - Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Veterinarska komora FBiH, najavili su ga kao najveći ovogodišnji međunarodni skup u jugoistočnoj Evropi iz oblasti "Jedinstvenog zdravlja".

 

(Fena/ Foto: Amer Beganović/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook